Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ÎPS Teodosie, slujbă la „biserica de pe trotuar”, înainte de demolare: Mai degrabă mor eu decât această biserică

ÎPS Teodosie, 50 de preoți și zeci de credincioși participă vineri la o slujbă susținută la „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, pentru care instanța a decis demolarea.

Instanța a motivat că lăcașul de cult a fost construit fără avizele necesare, fiind cunoscută și ca „biserica de pe trotuar”, pentru că este construită chiar pe unde ar trebui să circule pietonii.

Aceasta ar putea fi ultima slujbă oficiată în această biserică. La finalul săptămânii expiră prelungirea acordată de autorități pentru executarea hotărârii judecătorești.

Vreau să vină domnul Chițac și toți din jurul său, că am auzit aseară că o femeie îl conduce, păcat. Un general se lasă condus de alții (...) Voi face demersuri. De 20 de ani este această clădire. Cum să desființezi un altar? Este un sacrilegiu (...) Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta (...) Toți cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a precizat ÎPS Teodosie în cadrul slujbei religioase.

Primăria Constanța a acordat Arhiepiscopiei Tomisului, pe 11 mai, o amânare pentru punerea în aplicare a sentinței definitive care vizează demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii din zona Macul Roșu, municipiul Constanța.

Biserica ar putea fi demolată în weekend

Instanța a decis, în luna decembrie 2021, ca biserica „Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roșu să fie demolată, deoarece nu dispune de avizele necesare și ocupă spațiul destinat pietonilor.

Primăria Constanța ar fi trebuit să demoleze lăcașul de cult în termen de 90 de zile de la decizia instanței, termenul inițial pentru demolare fiind 14 martie 2021. De atunci și până acum, Arhiepiscopia Tomisului a cerut mai multe amânări și a anunțat să vor găsi o soluție în acest sens.

Ultima prelungire acordată de primăria Constanței expiră în acest weekend, iar cum altă solicitare nu există, biserica ar urma să fie demolată.

Reacția Înalt Preasfințitului Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie s-a opus din start deciziei. Mai mult, acesta i-a transmis și o scrisoare deschisă primarului municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, prin care îl ruga să oprească dărâmarea locașului de cult.

„Totuși, suntem frământați de o întrebare: ce facem atunci când legea primejduiește mântuirea, când însăși veșnicia sufletului este pusă în primejdie? Nu aș fi îndrăznit să vă adresez o astfel de întrebare dacă nu m-aș afla în această situație în care mă constrângeți să demolez o biserică, să primejduiesc sufletele fiilor duhovnicești, încredințați nouă de Dumnezeu”, se arată în scrisoarea deschisă a ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie a adăugat și că „a ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere să capitulaţi fără luptă”, menționând că somația de deolare este imorală și nedreaptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE