Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IPS Teodosie vrea ca Religia să fie materie la Bacalaureat. ”Îți dă orizontul cel mai puternic. E un liant între toate științele”

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat, miercuri, în direct la Euronews România, că susține inițiativa ca religia să fie introdusă ca disciplină la examenul de Bacalaureat deoarece ”îți dă orizontul cel mai puternic” și o consideră ”un liant între toate științele, pentru că știința este tot de la Dumnezeu”.

Arhiepiscopul Tomisului consideră că un elev care ajunge să susțină Bacalaureatul la disciplina Religie câștigă o ”consolidare a cunoștințelor religioase”.

”Câștigă o consolidare a cunoștințelor religioase pentru care se pregătește la Bacalaureat.

Religia îți dă orizontul peste celelalte discipline. Este un liant între toate științele, pentru că știința este tot de la Dumnezeu, cum spune Sfântul Apostol Pavel; adâncul științei și al înțelepciunii și al puterii lui Dumnezeu. Știința care este exactă și necontaminată de probabilități, de inexactități, este identică cu revelația”, a afirmat IPS Teodosie, în direct la Euronews România.

Înaltul prelat este de părere că și în cazul Religiei poate fi creată o programă cum există la limba și literatura română, la istorie sau geografie, ”poate fi o programă mai variată sau cu o mai largă privire a obiectului religie”.

Cum i-ar convinge IPS Teodosie pe elevi să dea examenul de Bacalaureat la Religie

”L-aș întreba dacă a făcut disciplina Religie. Ți-a creat un orizont această disciplină a religiei? Ai creat o afinitate între sufletul și Dumnezeu?

Disciplina religie nu este doar teoretică, ci cuprinde și partea practică; a rugăciunii, a slubjelor, a spovedaniei.

Copiii i-am văzut foarte activi. Această disciplină este un orizont. Noi, la Facultatea de Teologie, avem profesori universitari studenți, profesori de medicină care au fost directori de spital. Sunt încântați. Știți cum învață?

Dacă n-ar face teologia, s-ar simți cu orizont frânt. N-ar avea orizontul acesta. Religia îți dă orizontul cel mai puternic”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

De asemenea, IPS Teodosie consideră că ”religia este cea mai importantă materie într-o școală gimnazială, liceu, chiar într-o școală primară”.

”Am stat de vorbă cu studenții la Filosofie. Au venit la mine la Catedrală fără niciun respect, râzând, sfidând, crezând că ei sunt deasupra tuturor.

Le-am vorbit o oră, după ceea au pus întrebări. N-a plecat unul fără să-mi sărute mâna. Depinde cum este împărtășită disciplina religie, dar religia este cea mai importantă materie într-o școală gimnazială, liceu, chiar într-o școală primară.

Copiilor le creează orizont, posibilitatea de a face comparații. Le creează posibilitatea de a-și identifica sufletul care este partea cea mai importantă din fiecare om, că sufletul e nemuritor”, a mai spus arhiepiscopul Tomisului, la Euronews România.

Întrebat dacă poate fi evaluată credința unui elev în funcție de nota obținută la Bacalaureat, IPS Teodosie consideră că ”nu se evaluează credința la un examen teoretic”.

”Credința se evaluează la examenul personal în taina spovedaniei”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE