Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investitorii, tot mai atrași de startup-urile românești. Investițiile au crescut de 12 ori în ultimii șase ani

Investițiile în startup-urile românești au crescut de 12 ori în ultimii șase ani. Au atras finanțări de peste 100 de milioane de euro în total anul trecut. Antreprenorii la început de drum spun că cea mai mare provocare pentru ei este să găsească investitori, iar programul guvernamental Start Up Nation bate pasul pe loc. Mii de firme care cerut anul trecut fonduri de la stat așteaptă încă un răspuns.

Ultimii ani au deschis mai multe orizonturi și pentru afacerile românești. Dacă în 2017 antreprenorii au strâns finanțări de doar opt milioane de euro, cifra a crescut de 12 ori anul trecut ajungând la aproape 102 milioane de euro.

România se clasează, astfel, drept a cincea țară din Europa Centrală și de Est în topul investițiilor ridicate de startup-uri, după Estonia, Cehia, Croația și Polonia.

Mii de antreprenori români așteaptă finanțare de la stat

Una dintre cele mai mari provocări pentru antreprenorii debutanți din România este să atragă investitorii. Puțin peste 27% din startup-uri românești sunt în punctul în care nu generează venituri deloc, iar la polul opus se află 3% din acestea care deja generează venituri peste 1 milion de euro. Totodată, 64% din startup-urile românești la început de drum au angajați, iar veniturile anuale depășesc și un milion de euro.

Când vine vorba de domeniile de activitate, antreprenorii din spatele startup-urile provin dintr-o arie largă de industrii, în special Sănătate, Educație, Finanțe, Servicii de consum, Instrumente de productivitate și Resurse umane. În 94% din cazuri, echipele fondatoare sunt formate din experți din mai multe domenii precum Dezvoltare tehnologică, Finanțe, Comunicare și PR, Vânzări, Marketing. 

Startup-urile românești reușesc să atragă doar investitori privați, iar statul pare că nu investește deloc. Mii de antreprenori români încă așteaptă rezultatele selecției Start Up Nation 2022 si ale programului Femeia Antreprenor. Mulți dintre aceștia spun că dacă vor primi finanțarea de la stat, vor renunța la bani din cauza timpului lung de așteptare. Autoritățile transmit că evaluarea dosarelor bate pasul pe loc pentru că au puțini angajați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE