Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afacerile diasporei cu bani românești. Aproape 1.700 de firme au accesat granturile Start-Up Nation Diaspora

Publicat de: Sonia Teodoriu

Aproape 1.700 de firme s-au înscris în programul Start-up Nation Diaspora. Românii din afara țării care vor să își înceapă afaceri acasă pot să obțină un credit nerambursabil. Interesul a crescut pe ultima sută de metri. În ultimele 12 de ore în care au fost deschise înscrierile, 500 de afaceri nou-înființate au aplicat pentru această finanțare.

Bianca Ailincăi trăiește de 11 ani în Spania. Acolo sunt foarte populare cluburile de padel, un sport foarte asemănător tenisului. Bianca este convinsă că o astfel de afacere poate prinde și în România, motiv pentru care a accesat fondurile Start-Up Nation Diaspora prin care poate obține 40.000 de euro.

”A trebuit să pun un aport propriu de 33,5%, cam în jur de 20.000 de euro, fiind afacerea în total de peste 60.000 de euro”, spune Bianca. ”Nu este deloc complicat. Eu am deschis singură și firma, am deschis SRL-ul singură, și de aplicat la Start-Up Nation, tot singură am aplicat. Este unul din cele mai ușoare programe”, a completat tânăra.

Cât de dificil este să accesezi fondurile Start-Up Nation

Procesul nu li s-a părut atât de ușor tuturor românilor care și-ar fi dorit să acceseze programul, explică firmele de consultanță care i-au ajutat pe unii antreprenori să depună proiectele. O problemă ar fi  faptul că cele mele mai mari punctaje le-au primit afacerile din domeniul producției, situația care ar fi descurajat antreprenorii din celelalte domenii.

”Acesta a fost unul dintre principalele impedimente, faptul că, fiind în străinătate, trebuia să îți deschizi o firmă în România. În ultima perioadă se poate deschide și online sau cu niște împuterniciri notariale, dar este mai dificil. Sunt niște proceduri care, cel puțin pentru potențialii clienți cu care eu am discutat, a fost o piedică din acest punct de vedere”, spune Ion Marius Bizău, manager al unei firme de consultanță. ”Eu aș spune că undeva între 10 și 15 discuții am avut pe subiectul Start-Up Nation, pilonul Diaspora”, a completat acesta.

Inițial,  înscrierile ar fi trebuit să se încheie pe 1 septembrie, dar Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a prelungit termenul pentru că un număr prea mic de firme reușiseră să se înscrie până la prima dată limită.

Bugetul alocat programului Start-Up Nation Diaspora, de 200 de milioane de lei, ajunge pentru 1.000 de firme. Rezultatele finale vor fi anunțate în maximum 2 săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE