Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Start-Up Nation, a treia ediție: 500 de milioane de lei pentru afaceri la început

S-a lansat a treia ediţie a programului Start-Up Nation. Firmele au început deja să aplice pentru fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei.

Orice tip de activitate poate primi finanțare prin Start Up Nation, mai puțin cea agricolă. Acestea intră în alte progragrame guvernamentale. Înscrieri pentru Start-Up Nation se pot face până în 1 septembrie, la ora 20.00. O noutate absolută: se pot înscrie și românii din diaspora.

Câți bani pot primi antreprenorii

După doi ani de pauză din cauza pandemiei, antreprenorii români pot aplica din nou pentru fonduri Start-Up Nation:

  • 200.000 lei nerambursabili pot primi firmele cu doi angajați, cu condiția să mențină afacerea deschisă doi ani de la primirea banilor;
  • 100.000 lei nerambursabili pot primi firmale cu un singur angajat, cu aceeași condiție, de a ține firma deschisă doi ani.

Pot aplica pentru finanțare prin Start-Up Nation toate firmele înființate dupa 1 ianuarie 2020. Programul nu se adresează ONG-urilor și nici persoanelor fizice autorizate.

În primele trei ore, 800 de aplicanți

Înscrierile se fac pe portalul de granturi IMM Recover. Antreprenorii trebuie să-și genereze în prealabil profil de utilizator cu parolă pentru a putea accesa contul pe care completează. La trei ore după ce s-a dat startul, 800 de firme aplicaseră deja.

Nu există limită de vârstă al patronului acere accesează acest program, însă cei fără experiență antreprenorială au mai multe șanse. La fel, unele domenii de activitate sunt punctate diferit.

Daniel Urîtu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători: „Unul dintre criteriile de punctare este dacă asociatul sau asociații firmei care aplică sunt la prima afacere. Dacă au avut alte afaceri înainte pierd ceva punctaj. În grilă sunt punctate afacerile care au coduri CAEN aferente activității care contribuie cel mai mult la economia României, afaceri din domeniul arhitecturii, din IT, din construcții, din industrie.”

Bugetul pentru acest an al programului este de 520 milioane lei, mai puțin de jumătate față de cât a alocat Guvernul pentru primele două ediții. Dar ministrul Antreprenoriatului are promisiunea că programul va primi mai mult.

Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: „Suma așteptată, sperată de noi la rectificare va fi 1,7 miliarde de lei, bani suplimentari.”

Cea de-a treia ediţie a programului are o noutate faţă de primele două: românii din Diaspora care doresc sa pornească o afacere acasă au la dispoziție fonduri Start-Up Nation special alocate pentru ei. Un alt element de noutate: antreprenorii trebuie să vină și cu bani de acasă, între 5 si 15% din suma cerută de la stat. Cu cât un antreprenor contribuie mai mult, cu atât primește punctaj mai mare.

Florin Anghel, reprezentant firmă consultanță: „Mi-e teamă că la sfârșitul programului ne vom trezi cu procente de cofinanțare mai mari care fac inaccesibil programul tinerilor antreprenori sau antreprenorilor fară resurse materiale consistente.”

Un exemplu de succes al Start-Up Nation îl reprezintă Alina Ieremciuc și Mariana Solonari, fondatoarele unui brand prin care încearcă să promoveze tradițiile românești. Tinerele au o afacere de succes, pe care au început-o în 2017, odată cu startul primei ediții a programului.

Mariana Solonari, fondatoare firmă finanțată prin Start-up Nation: „Nimeni să nu creadă că începând cu asta, totul devine o afacere. Nu devine o afacere decât mult mai târziu, în doi-trei ani, când începi să investești și să crești acest business cu toate forțele. Dar e un pas fără de care începi foarte greu. De fapt, despre asta e Start Up Nation. Nu devii bogat după.”

În jur de 15.000 de firme, care au creat peste 55.000 de locuri de muncă au obținut finanțări prin Start-Up Nation la primele două ediții. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului spune că 100% din fondurile alocate s-au întors la bugetul de stat după trei ani. Adică banii din taxe și impozite impuse afacilor finanțate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE