Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drama armenilor care fug din Nagorno-Karabah. Narine Abgarian, scriitoare: "Oamenii își dezgropau morții și-i luau cu ei"

Armenii din Nagorno-Karabah își dezgroapă morții din regiunea separatistă și pleacă de acolo pentru totdeauna, povestește una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale momentului din Armenia, Narine Abgarian.

Într-un interviu pentru euronews România, Narine Abgarian spune că Rusia, care a oferit garanții de securitate, i-a trădat pe armeni pentru a-i pedepsi. În 2020 The Guardian a inclus-o pe scriitoarea de origine armeană pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: "Înainte de toate vreau să vă întreb despre situația din Nagorno-Karabah, această regiune populată de armeni. Știm că Azerbaidjanul a intrat în aceste teritorii, unde de 30 de ani este război. Puteți să ne explicați pe scurt, auditoriului român, de ce armenii fug din regiune? De ce nu au încredere în autoritățile azere?"

Narine Abgarian, scriitoare armeană: "Fiindcă, pe parcursul a 30 de ani, autoritățile azere s-au purtat în așa fel încât nu a mai rămas nicio speranță de coexistență a armenilor și azerilor. Din păcate, politica de stat a Azerbaidjanul este bazată pe armeanofobie, anume datorită acestui principiu se menține regimul dictatorial al lui Aliev (n.r. Ilham, președintele Azerbaidjanului). Din câte știm, de aproape 40 de ani, această familie conduce țara în care nici chiar azerii nu pot să se simtă protejați. Cum pot să se simtă acolo armenii, este cu totul altă întrebare. De aceea, atunci când pe 19 septembrie a devenit deja clar că oamenii trebuie salvați, că nu va fi o simplă evacuare, dar un adevărat genocid, mii de oameni, pur și simplu, au decis să plece din locurile în care trăiesc de mii de ani."

"Oamenii își dezgropau morții și-i luau cu ei"

Jurnalist: "Ați spus că au plecat deja aproape 100 de mii de oameni. Este un exod care se vede și de aici din România, din Europa de Est. Puteți să ne descrieți amploarea acestui exod, ceea ce nu vedem la televizor?"

Narine Abgarian: "Nu vedem poate tragedia oamenilor. Pentru locuitorii din Karabah este foarte importantă legătura cu pământul, este foarte important pentru ei ca, măcar o dată pe lună, să meargă la mormintele strămoșilor. Ei își iubesc mult bisericile vechi de 15-16 secole. Părăsind toate aceste lucruri, este ca și cum singuri s-ar înmormânta. Cunosc cazuri, după ce am pierdut războiul în 2020, când oamenii, mă scuzați, își dezgropau morții și-i luau cu ei. Acum pentru ei este ca și cum și-ar rupe rădăcinile. Sigur, ei vin în Armenia, iar Armenia face totul pentru ca ei să se simtă ca acasă. Dar imaginați-vă că trebui să plecați din locurile dragi și niciodată să nu mai reveniți. Iată anume aceste chinuri sufletești nu pot fi redate de nicio cameră de filmat."

Jurnalist: "Știu că în cartea dumneavoastră «Din cer au căzut trei mere» ați scris despre comunitatea etnicilor armeni, despre tragedia lor. Din carte, totuși, se vede optimismul lor, că pot depăși aceste situații, aceste tragedii. Vă rog să-mi spuneți cum trăiește, simte Armenia acest exod etnic din Nagorno-Karabah?"

Narine Abgarian: "Foarte greu, fiindcă este o tragedie pe care o vezi în timp real și, din păcate, nu poți să faci nimic pentru a o evita. Singurul lucru pe care poți să-l faci este doar să încerci să ușurezi acea stare a oamenilor care părăsesc regiunea, această regiune istorică a noastră. Arțah (n.r. denumirea armeană a regiunii Nagorno-Karabah) totdeauna a fost... Știți, Nagorno-Karabah întotdeauna a fost un bastion al libertății, nimeni niciodată nu l-a cotropit. Și acest lucru, de asemenea, este o mare tragedie pentru populația care părăsește regiunea. Ce fac armenii? Ei pot să râdă printre lacrimi. Chiar și refugiații care vin (n.r. în Armenia) încearcă să facă glume. Este o manifestare incredibilă a demnității umane, a unei puteri interioare pe care o vedem în prezent. Și, credeți-mă, acest lucru ne face mai puternici."

Rusia, aliatul Armeniei, ne-a trădat

Jurnalist: "Am citit mult, în ultima perioadă, despre Nagorno-Karabah, despre felul în care se simt acum armenii. Vreau să știu dacă vă simțiți trădată, dacă ați fost trădați de guvernul de la Erevan (n.r. capitala Armeniei) sau de către Rusia?"

Narine Abgarian: "Știți... O să spun așa, trăim într-o regiune în care istoric permanent s-au dat lupte. Ne știm toți vecinii, știm de la cine și ce să așteptăm. Ce să așteptăm de la Turcia, ce să așteptăm de la Persia (n.r. Iran), de la Azerbaidjan și de la Rusia. Trădător în acest caz, dacă e să vorbim de trădători, a fost Rusia, fiindcă este aliatul Armeniei, aliatul de care Armenia se ținea. Armenia credea că Rusia o va ajuta, fiindcă Rusia de multe ori a promis acest ajutor. Și (n.r. Rusia) a făcut totul pentru a ne pedepsi pentru revoluția din 2018. Un regim dictatorial nu poate să existe împreună cu democrația. Acest lucru l-au simțit și Georgia și Armenia. Dar, totuși, sper mult că vom supraviețui, că vom rezista și că ne vom apăra acele aspirații de care avem nevoie pentru a trăi. Nu avem nevoie de dictatură, vrem să trăim o viață liberă."

Jurnalist: "Da, vă înțeleg valorile. Vreau să știu de ce ați plecat din Moscova atunci când Rusia a început războiul din Ucraina?"

Narine Abgarian: "Trebuia. Am deci să plec din Moscova în 2020, când a devenit clar că acest război a fost înscenat inclusiv de Rusia, că beneficiarul acestui război este Rusia. Am făcut-o mai lent, fiindcă fiul meu învăța la universitate. M-am gândit că trebuie mai întâi să-și încheie studiile și apoi să plecăm. Iar când a început războiul din Ucraina am lăsat, pur și simplu, totul și am plecat, fiindcă a fost, cred, acel prag al durerii pe care nu mai puteam să-l suportăm. A fost de parcă s-a rupt un baraj. Atunci am înțeles că este imposibil să trăiești în țara care distruge tot ce o înconjoară, distruge tot ce aspiră la o viață demnă."

Jurnalist: "Ați trăit mult timp la Moscova, în Rusia, aveți și acolo rădăcini puternice. Vreau să înțeleg, de ce Rusia a invadat a atacat Ucraina? Ce vrea Putin? "

Narine Abgarian: "Știți, politica resentimentelor este temelia politicii Rusiei. «Nimeni nu ne iubește. Suntem atât de frumoși, iar toți vor să ne distrugă. Țările europene sunt împotriva noastră și fac totul ca să-i atragă de partea lor pe toți aliații noștri.» Acesta este punctul central al ideologiei Rusiei. Cred că aceasta este principala ideologie a oricărui sistem totalitar, care dorește să-și prelungească existența. Înspăimântă populația și fii conducătorul ei. Altfel nu este posibil. Sigur, Ucraina era privită de către dictatorii de la Kremlin drept motivul pentru care Occidentul vrea să atace Rusia. Prin urmare, populației i se spunea: «Acum atacăm Ucraina, o cucerim în trei zile, înlăturăm acel guvern care vrea să slăbească Rusia și toate problemele noastre vor fi soluționate. » Acest lucru arată absurd. Înțeleg că telespectatorului european, care ascultă aceste lucruri, probabil îi este frică și nu înțelege cum sunt posibile."

Vina poporului rus

Jurnalist: "Referitor la poporul rus, are vreo vină? Ar fi putut face ceva pentru a preveni războiul?"

Narine Abgarian: "Cred că populația Rusiei trebuie să parcurgă un anumit drum ca să poată conștientiza și să-și apere drepturile. Acum populația este într-o stare de anabioză. Dacă e să privim istoria Rusiei și a Uniunii Sovietice, a fost atâta teroare, atât de multe omoruri, frică și groază încât este nevoie de foarte multă muncă pentru ca oamenii să-și depășească situația de sclav. Dar această posibilitate este blocată anume de guvernul Rusiei. Dacă în acești aproape 25 de ani, de când Putin este la conducere, țara ar fi fost condusă de oameni deschiși și cinstiți, care și-ar fi dorit un viitor bun pentru ei, atunci nu ar fi avut loc, în primul rând, războiul din Ucraina, războiul din Armenia, iar, în al doilea rând, populația Rusiei ar fi fost pregătită să-și accepte trecutul și să lucreze asupra greșelilor. Acum, în starea în care este, nu este posibil. Este asemeni unui copil bolnav."

Jurnalist: "Toți armenii împărtășesc aceeași opinie ca a dumneavoastră în ceea ce privește acțiunile Rusiei? Este, de exemplu, Margarita Simonian, urmaș al unei familii de armeni, dar care conduce Russia Today și care este considerată unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului? Ce credeți despre armeni, ei seamănă mai mult cu dumneavoastră sau cu Margarita Simonian?"

Narine Abgarian: "Dacă o să întrebați armenii dacă ei o consideră armeancă pe Margarita Simonian... Nu știu dacă cunoașteți, dar Margarita Simonian este persona non grata în Armenia. Și ea, și soțul ei, dar și alți propagandiști ai Kremlinului. Sunt oameni din cauza cărora Armenia a avut de suferit, exact cum au suferit Ucraina, Georgia și alte state, care au devenit jertfe ale agresiunii Rusiei. Este conștiința lor, iar eu nu știu, nu pot să înțeleg de ce se poartă așa, de ce consideră că banii sunt mai presus de propriul sânge, de rădăcini. Pentru mine este o adevărată sălbăticie și, pur și simplu, i-am șters din rândul armenilor. Și dacă mă întrebați despre atitudinea armenilor față de Rusia, poporul meu este destul de înțelept ca să deosebească oamenii de conducători. În Armenia sunt foarte mulți oameni care sunt împotriva politicii Kremlinului, împotriva lui Putin, dar sunt foarte puțini oameni care-i vor considera dușmani pe ruși. Știți că avem foarte mulți oameni care, în 2020, au fugit din Rusia în Armenia. Sunt oameni dragi, pe care armenii îi primesc ca pe ai lor. Și, printre altele, ei au ajutat foarte mult, inclusiv în timpul acestui exod. Sunt foarte bucuroasă că poporul meu are capacitatea de a face deosebirea dintre om și stat, conducători. Este un lucru foarte important."

Cultura rusă

Jurnalist: "Narine Abgarian, ultima mea întrebare. Vedem ce se întâmplă în Rusia, în Ucraina. Ce atitudine să avem față de artiștii și scriitorii din Rusia? Vedem fenomenul cancel culture."

Narine Abgarian: "Cred că, în actuala situație de șoc în care se află societatea europeană, nu trebuie să ne auto-violăm. Dacă astăzi, din anumite motive, vă este neplăcut să-l recitiți pe Cehov, lăsați-l pentru altă zi. Consider că niciun Putin, niciun Șoigu (n.r. Serghei, ministrul rus al Apărării), nici alți ticăloși nu au dreptul să arunce un val de umbră asupra oamenilor minunați, care sunt nu doar reprezentanții culturii ruse, dar și ai culturii mondiale. De aceea, comportați-vă așa cum simțiți. Întotdeauna frumosul învinge moartea. Cândva «Livada de vișini» (n.r. piesa dramaturgului rus Anton Cehov) va reveni pe scenele teatrelor europene."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE