Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dirijor rus apropiat lui Putin, exclus din Academia Regală de Muzică din Suedia

Dirijorul rus Valeri Gherghiev, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a fost exclus din Academia Regală de Muzică din Suedia. Reprezentanții instituției de cultură au precizat că au luat această decizie deoarece Gherghiev a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina.

Academia Regală de Muzică din Stockholm a precizat că a decis excluderea dirijorului rus Valeri Gherghiev, ținând cont de „relația apropiată” a acestuia cu președintele Vladimir Putin.

„La ședința din 10 octombrie, Academia de Muzică a decis să-l excludă pe dirijorul rus Valeri Gherghiev care avea calitatea de membru străin. El a fost exclus, ca urmare a refuzului de a condamna invazia rusă din Ucraina. Un punct de vedere pe care Academia l-a cerut să-l susțină, ținând cont de relația apropiată cu președintele Vladimir Putin.

Lumea occidentală este unită împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, asemenea Academiei Regale de Muzică. Faptul că Gherghiev, prin prisma statutului și influenței sale internaționale, nu condamnă invazia este grav, în special datorită legăturii sale apropiate cu regimul Putin”, au precizat reprezentanții Academiei Regale de Muzică din Suedia.

Conducerea instituției de cultură au precizat că „pregătirea acestui caz a fost importantă și a implicat mult timp”.

„Academia Regală de Muzică adoptă o poziție fermă împotriva invaziei rusă din Ucraina, însă nu suntem implicați în înregistrarea de opinii. În Suedia există libertatea de exprimare, dar această situație este unică.

Academia nu ar trebui să se asocieze cu o persoană care susține inechivoc un regim care amenință cu un război nuclear. Nu vom alege aceeași strategie ca și Valery Gherghiev, și anume tăcerea”, a declarat Fredrik Wetterqvist, secretarul permanent al Academiei.

Excluderea lui Gherghiev a fost aprobată prin votul a cel puțin 40 de membri ai Academiei.

Academia Regală din Suedia mai precizează că i-a oferit lui Gherghiev posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere, însă nu a decis să nu comenteze.

Valeri Gherghiev a fost ales membru al Academiei Regale de Muzică din Suedia în 2011 datorită meritelor sale din domeniul artistic.

În luna martie, Gherghiev a fost concediat din funcția de dirijor șef al orchestrei Filarmonicii din Munchen.

"München-ul se desparte de dirijorul principal Valeri Gherghiev. De acum înainte nu vor mai avea loc concerte ale Orchestrei Filarmonicii din München sub bagheta sa'', a explicat într-un comunicat primarul acestui oraş din Bavaria, Dieter Reiter.

Oficialul bavarez îi dăduse lui Gergiev un termen limită pentru a se „distanţa în mod clar şi categoric” de invazia rusă, însă dirijorul în vârstă de 68 de ani, unul dintre cei mai solicitaţi din lume, a păstrat tăcerea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE