Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful diplomației UE: Forțele ruse vor fi anihilate dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a lansat un avertisment la adresa Kremlinului. Josep Borrell a afirmat că un potențial atac nuclear al Moscovei în Ucraina va avea drept consecință un „răspuns militar” al Occidentului atât de puternic încât „ar anihila” armata rusă.

Borrell a făcut aceste afirmații, joi, la Bruxelles, cu ocazia inaugurării proiectului pilot al Academiei Diplomatice Europene prin care blocul comunitar intenționează să-și formeze propriii săi diplomați.

„Putin spune că nu merge la cacealma. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina - UE şi statele membre, SUA şi NATO - nu blufăm.

Orice atac nuclear asupra Ucrainei va declanșa o reacție, nu una nucleară, însă un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a afirmat Josep Borrell, potrivit agenției AFP, citate de The Guardian.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat că Rusia se va confrunta cu „consecințe grave" dacă va lansa un atac nuclear împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, Alianța Nord-Atlantică nu a amenințat că își va folosi arsenalul nuclear pentru a reacționa, deoarece Ucraina, care nu este membră NATO, nu este acoperită de clauza de autoapărare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE