Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Achiziții comune de gaz în UE. La ce consens au ajuns miniștrii energiei la summitul de la Praga

La summitul de la Praga, comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat că prețurile gazelor rămân nesustenabile și astfel, e necesar să fie luate mai multe măsuri pentru atenuarea crizei, printre care reducerea în continuare a consumului de gaz.

„Debitul conductei rusești a scăzut sub 10%, iar atacurile asupra infrastructurii energetice a UE sporesc și mai mult incertitudinea. Acesta este motivul pentru care Comisia lucrează pentru a-și prezenta pachetul de propuneri pe 18 octombrie și nu va fi ultimul pachet de acest fel, deoarece trebuie să continuăm să ne îmbunătățim metodele și să ne adaptăm abordarea pe măsură ce situația evoluează”, a declarat Kadri Simson, comisarul UE pe energie.

Anterior, președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că țara sa este un furnizor de încredere. Liderul de la Kremlin a mai spus că Occidentul poartă vina pentru perturbările de pe piața energetică. Uniunea Europeană trebuie să rezolve această criză, a mai adăugat Putin.

„Europenii obișnuiți sunt cei care suferă. Facturile lor de electricitate și de gaz s-au triplat într-un an. Populația, la fel ca în Evul Mediu, a început să se aprovizioneze cu lemne de foc pentru iarnă. Ce legătură are Rusia cu asta? Și ei încearcă în mod constant să dea vina pe cineva, în acest caz pe Rusia, pentru propriile greșeli. Este vina voastră”, a precizat Vladimir Putin.

De la începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a depus eforturi pentru a micșora importurile de resurse energetice din Rusia. Se întâmplă pentru că Moscova folosește veniturile obținute pentru a finanța acest conflict armat. Pe lângă reducerile drastice ale livrărilor din Rusia, cele 27 de state membre se confruntă cu o creștere a prețului gazelor cu aproape 90% mai mare decât în urmă cu un an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE