Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste trei miliarde de euro, bani alocați de UE ca sprijin militar pentru Ucraina

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Uniunea Europeană va aproba săptămâna viitoare alocarea a încă 500 de milioane de euro pentru a sprijini militar Ucraina. Astfel, noua finanțare va ridica la peste trei miliarde de euro ajutorul oferit Kievului de la începutul conflictului.

Anunțul a fost făcut, joi, de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înainte de o reuniune cu miniştrii apărării din cele 30 de state membre.

"Vin să-i informez pe membrii NATO că vom aproba, sper eu lunea viitoare la Luxemburg, o nouă tranşă din sprijinul nostru militar pentru forţele armate ucrainene", a declarat Borrell la sosirea sa la sediul Alianţei, potrivit agenției AFP, citate de Agerpres.

În total, UE va aloca astfel „peste 3 miliarde de dolari de resurse de la Facilitatea europeană de susţinere a păcii”, a adăugat șeful diplomației europene.

De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, statele europene au alocat deja 2,5 miliarde de euro din suma de 5,7 miliarde de euro din fondul creat în afara bugetului european pentru a finanţa livrările de armament către Ucraina.

Noua tranşă va fi de 500 de milioane, a precizat un oficial european, citat de AFP.

Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Luxemburg pentru a aproba această nouă finanţare şi a lansa o importantă misiune militară pentru a ajuta trupele ucrainene să înfrunte forţele de invazie ruseşti.

Nouă misiune militară și centre de formare. Polonia și Germania ar putea găzdui cartierul general

Noua misiune militară va fi de asemenea finanţată din Facilitatea europeană de susţinere a păcii. Ea ar urma să permită formarea "iniţială" a 15.000 de militari ucraineni, potrivit unor surse diplomatice.

Acordul politic la care au ajuns miercuri ambasadorii UE la Bruxelles prevede un cartier general pentru misiune şi centre de formare în fiecare stat membru care va participa. Polonia şi Germania şi-au anunţat deja disponiblitatea de a găzdui cartierul general.

Totodată, Franța va participa la formarea militarilor, au precizat oficiali din anturajul ministrului Apărării, Sébastien Lecornu.

Membrii NATO s-au angajat să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă care necesită mai multe luni de formare pentru utilizare. Deși nu mai mare parte din UE, Marea Britanie antrenează deja de mai multe luni militari ucraineni pe teritoriul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE