Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul autoproclamatei Republici Nagorno-Karabah anunță că va dizolva oficial statul separatist la 1 ianuarie 2024

Liderul autoproclamatei Republici Nagorno-Karabah a semnat joi un decret de dizolvare oficială a statului separatist la 1 ianuarie 2024, confirmând predarea acestuia către Azerbaidjan după 32 de ani de încercări eșuate pentru independență și recunoaștere internațională.

Samvel Shahramanyan, președintele regiunii Nagorno-Karabah, pe care rezidenții armeni o numesc Artsakh, dar care este recunoscută la nivel internațional ca teritoriu suveran al Azerbaidjanului, a declarat într-un decret că toate instituțiile statului vor fi dizolvate.

Ofensiva militară fulminantă a Azerbaidjanului de săptămâna trecută a forțat guvernul autoproclamat din Nagorno-Karabah să capituleze și să accepte desființarea forțelor sale armate. Înaintarea forțelor azere a declanșat, de asemenea, un exod în masă al locuitorilor de etnie armeană din regiunea muntoasă, care spun că se tem de un genocid și nu sunt dispuși să trăiască sub conducerea Azerbaidjanului.

Peste 66.000 de persoane - mai mult de jumătate din locuitorii regiunii - au trecut deja granița spre Armenia, iar unii oficiali cred că întreaga populație va pleca, notează The Washington Post. Membrii proeminenți ai guvernului din Nagorno-Karabah au fost, de asemenea, arestați ori s-au predat guvernului azer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE