Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiul de la Ferma Dacilor. Expert: Dacă siguranțele nu sunt dimensionate corect, ajungem la astfel de situații

Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, dar și cei doi administratori, au fost prezentanți în fața judecătorilor din Ploiești cu propunere de arestare preventivă. Cei trei sunt acuzați de "distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru". Anchetatorii vorbesc și despre o posibilă cauză a incendiului.

Procurorii spun că, cel mai probabil, incendiul a izbucnit ca urmare a supraîncălzirii instalației electrice. Ei susțin că întregul complex turistic era racordat la rețeaua de distribuție a energiei electrice cu ajutorul unui branșament care ar fi fost trecut în acte cu o putere de doar 8Kw, mult prea puțin pentru a alimenta întregul complex. Mai mult decât atât, în contractul încheiat în 2014, cu furnizorul de energie electrică, la locul de consum figura o pompă de apă.

"Sursa probabilă a incendiului fiind efectul termic al curentului electric, în condițiile în care societatea comercială era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea pompă de apă având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni", se arată în comunicat.

Procurorii spun că până în acest moment nu au fost aduse la dosar probe care să susțină scenariul conform căruia incendiul era provocat de mâna cuiva, scenariu invocat și de Cornel Dinicu.

Cu toate acestea, nu exclud această ipoteză.

Măsuri de siguranță pentru evitarea incendiului

Adrian Chelaru, președintele Asociației RO Electric, a explicat la Euronews ce măsuri ar fi trebuit luate pentru a nu se ajunge la această tragedie.

Adrian Chelaru, președinte asociația RO Electric: "În general, când se face avizul tehnic de racordare ATR-ul se ia în calcul puterea instalată a tuturor consumatorilor pe care îi declară respectivul proprietar. Mai departe, consumatorul în sine, el va alege și va hotărî. Ceea ce alimentează problema la noi este alegerea necorespunzătoare a protecțiilor. Mă refer la siguranțele din tablou electric, care dacă nu sunt dimensionate corect, duc la tot felul de astfel de incidente. De altfel, dacă noi încercăm să alimentăm foarte mulți consumatori de putere mare, iar noi nu avem de unde să primim acea putere pentru că suntem limitați de consum de, mă rog, de avizul tehnic de racordare a branșamentului, atunci sunt tot felul de probleme.

Când vine vorba despre instalații electrice pe lemn, vorbim despre un material combustibil, drept urmare trebuie să încărcăm cel mult 85% din capacitatea maximă a consumatorilor.

Mai departe, trebuie să avem echipamente cu grad de protecție minim IP 54, trebuie să avem tablouri și doze care trebuie să satisfacă firul candescent la 960°.

În tabloul electric, avem niște protecții magneto-termice, care practic protejează la suprasarcină și scurtcircuit. În cazul de față, dacă noi începem să alimentăm anumiți receptori de o putere mare, iar protecțiile sunt supradimensionate, ele nu vor deconecta.

Spre exemplu, avem niște consumatori, niște aeroterme pe care le alimentăm la o priză, iar acea priză este protejată de protecție mult mai mare, practic toată solicitarea va fi pusă pe acel cablu. Dacă noi mai adăugam un alt radiator, deja discutăm de un cablu care va lua foc, iar protecția nu va deconecta pentru că ea protejează un consum mult mai mare.

În principiu, oamenii nu înțeleg. Ei văd un prelungitor cu mai multe intrări și consideră că pot să bage oricât se poate acolo. În teorie, în tabloul electric ar fi trebuit să existe niște protecții care ar fi trebuit să se deconecteze la timp. Ceea ce nu s-a întâmplat."

Ce sunt cablurile care au întârzierea propagării flăcării

Adrian Chelaru, președinte asociația RO Electric: "Sunt cablurile care au proprietăți de autostingere. Practic, în momentul în care sunt testate la foc, după ce stingi flacăra ar trebui să se stingă automat sau foarte rapid. Cablul, dacă nu are întârzierea propagării flăcării, el se va aprinde și va garanta arderea și se va comporta ca un fitil. Practic, focul va fi întreținut pe toată lungimea lui."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE