Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rachete trase de Hamas spre Tel Aviv. Șeful Mossad, cel al CIA și premierul Qatarului, discuții despre negocierea eliberării ostaticilor

Hamasul a lansat un atac aerian spre Israel, primul de acest fel din ianuarie. Nu au fost înregistrate victime. Organizația militantă palestiniană anunță că a tras în total opt rachete, însă unele dintre ele au fost interceptate de sistemul israelian de apărare antirachetă, Iron Dome.

Hamas a atacat Israelul cu rachete

Hamas susține că acțiunea sa este un răspuns la atacurile forțelor statului evreu asupra Fâșiei Gaza. Armata israeliană spune că rachetele au fost lansate din orașul Rafah, unde soldații săi s-au luptat cu militanții palestinieni. Pe de altă parte, potrivit unui oficial israelian, citat de presa internațională, Tel Avivul ar intenționa să reia negocierile cu Hamas privind eliberarea ostaticilor și un acord de încetarea focului. Discuțiile ar urma să reînceapă săptămâna viitoare, după ce cele de la începutul acestei luni au eșuat. Presa israeliană scrie că șeful Mossad, cel al CIA și premierul Qatarului ar fi stabilit cadrul discuțiilor.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a comentat subiectul la Euronews România.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „În continuare, peste 120 de ostatici se află deținuți în Fâșia Gaza, neexistând o perspectivă de eliberare a acestora. Deci, starea de amenințare în legătura cu Statul Israel este una oarecum similară. Sigur că există și o presiune internațională în ceea ce privește aspectele umanitare, mai ales legate de ajutoarele care ar ajunge în Fâșia Gaza și o discuție internă politică în Israel, de asemenea, extrem de încinsă. Sunt protestanți, mii de oameni ieșiți în stradă care cer într-o formă sau alta în special eliberarea ostaticilor.

Situația este extrem de complicată, se supraadaugă acest atac în Israel din Fâșia Gaza, se pare că, într-adevăr, Iron Dome-ul a funcționat, dar nu la parametrii de până acum și se speră ca dialogul de săptămâna viitoare, într-adevăr, mai ales William Burns, șeful CIA, să reușească să obțină o variantă de armistițiu, o variantă de încetare a focului. În acest moment, discuțiile sunt destul de avansate. Ceea ce lipsește din aranjamentele preconizate este o prevedere (...), posibilitatea ca atacurile să revină la un moment dat nu a putut fi convenită pentru a fi eliminată, în discuțiile și compromisurile stabilite”, a precizat acesta, la Euronews România.

Diaconescu: „Se încearcă, deocamdată la nivel preliminar, stabilirea unei cooperări în regiune”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Nimic nu se consideră negociat în diplomație. Discuțiile țin inclusiv de eliberarea unor prizonieri palestinieni din Israel, este o solicitare sistematică din partea Hamas.

Pe de altă parte, se încearcă, deocamdată la nivel preliminar, stabilirea unei cooperări în regiune după ce un astfel de armistițiu ar putea fi stabilit. Cine vor fi cei care vor gestiona situația în Fâșia Gaza, cine sunt cei care își vor transmite reprezentanții în ceea ce privește statul alestinian, care săptămâna trecută ar fi fost recunoscut de trei state europene. Deci, pe mai multe planuri se discută. Se încearcă a se alege în acest moment variantele de oprire a acțiunilor militare, tocmai ca oamenii să nu-și mai piardă viața, iar ostaticii, evident, să fie eliberați, restul fiind o negociere pe parcurs”, a mai adăugat fostul ministru de Externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE