Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii spun că lucrează la sancțiuni pentru Curtea Penală Internațională care a cerut mandat de arestare pentru Netanyahu

Secretarul american de stat Antony Blinken spune că intenționează să colaboreze cu Congresul pentru a sancționa Curtea Penală Internațională (CPI), cea care a cerut mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant. Oficialul american susține că trebuie lucrat la legislația care să aplice astfel de sancțiuni.

Americanii vor să sancționeze CPI pentru mandatul de arestare cerut la adresa lui Netanyahu

Curtea Penală Internațională, cu sediul în Olanda (Țările de Jos), a luat această decizie împotriva prim-ministrului israelian și a ministrului Apărării, alături de trei lideri Hamas, printre care și liderul său din Gaza, Yahya Sinwar. Toți sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității.

"Având în vedere evenimentele de ieri, cred că trebuie să analizăm pașii corespunzători pe care să îi luăm pentru a ne ocupa cu ceea ce numim o decizie profund greșită", a declarat Blinken, care va lua în calcul dacă acea Curte Penală Internațională "are dreptul să intervină în treburile țărilor care au un sistem independent de justiție și un sistem judiciar democratic".

"Diavolul se află în detalii, așa că o să vedem ce ai și ce putem lua de acolo", a spus Blinken, care a precizat că dorește să lucreze cu comitetul "pe o bază bipartizană".

Declarația lui Blinken, citată de Reuters, vine după reacția președintelui Joe Biden, care l-a criticat dur pe procurorul-șef al Curții, Karim Khan.

CPI îi acuză pe Netanyahu și Gallant de crime împotriva umanității, din cauza acțiunii armatei Israelului în Fâșia Gaza, în urma căreia au murit zeci de mii de civili.

Karim Khan, procuror-șef la Curtea Penală Internaţională, a declarat că a cerut emiterea unor mandate de arestare și pentru "înfometarea deliberată a civililor, ca practică de război, omucidere intenţionată și exterminare şi/sau asasinat".

Curtea Penală Internațională a mai fost sancționată de SUA

Chiar și premierul Ungariei, Viktor Orban, a ținut să aibă o poziție referitoare la acest subiect.

"Propunerea procurorului general al CPI împotriva premierului Netanyahu este absurdă şi ruşinoasă. Astfel de iniţiative nu favorizează pacea în Orientul Mijlociu. Asta (n.r.: un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant) nu va face decât să alimenteze tensiunile", a scris Viktor Orban pe rețelele de socializare.

"Este clar că Israelul vrea să facă tot ce poate pentru a asigura protecția civililor. Vreau să fiu clar: ceea ce se întâmplă nu este genocid", a spus Biden.

Atât parlamentarii americani democrați, cât și cei republicani au condamnat acțiunile CPI, iar președintele Camerei, Mike Johnson, a spus că republicanii din Cameră se gândesc și ei cum să sancționeze CPI.

"În absența conducerii de la Casa Albă, Congresul revizuiește toate opțiunile, inclusiv sancțiunile, pentru a pedepsi CPI și a se asigura că conducerea sa suportă consecințe dacă va continua. Dacă acestei Curți i se permite să amenințe liderii israelieni, ai noștri ar putea fi următorii", a spus Mike Johnson.

În 2020, pe când Donald Trump era președinte al SUA, oficialii CPI au fost sancționați prin ordin executiv, pentru investigarea posibilelor crime de război comise de oficialii militari și de cei de informații americani în Afganistan, sancțiuni pe care administrația Biden le-a ridicat anul următor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE