Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amal Clooney, printre experții consultați de Curtea Penală Internațională în cazul mandatului de arestare pe numele lui Netanyahu

Amal Clooney, un avocat britanic proeminent, specializată în drept internațional și drepturile omului, a dezvăluit luni că a analizat ancheta Curții Penale Internaționale (CPI) care dus, între altele, la cererea unui mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu. CPI a cerut de asemenea mandate de arestare pe numele a trei lideri Hamas și pe numele ministrului Apărării din Israel, Yoav Gallant.

Amal Clooney a primit critici pe rețelele de socializare pentru că nu a vorbit despre războiul dintre Israel și Hamas. Luni, ea a precizat că a fost membră a unui grup de opt experți juridici și cadre universitare, convocat în ianuarie de Curtea Penală Internațională, pentru a cerceta posibilele crime comise în timpul conflictului dintre Israel și Hamas, potrivit The New York Times.

Pentru această investigație, grupului i s-a cerut să stabilească dacă cererile procurorului Karim Khan privind emiterea mandatelor de arestare au respectat standardele Curții Penale Internaționale. Mai exact, grupul a fost întrebat dacă existau „motive rezonabile de a crede” că persoanele menționate au comis infracțiuni care intră sub jurisdicția Curții, inclusiv genocid, crime de război și crime împotriva umanității.

Grupul a concluzionat în unanimitate că există astfel de motive și a publicat luni un raport în care își detaliază concluziile. Amal Clooney a declarat că grupul de experți „s-a angajat într-un proces amplu de examinare a probelor și de analiză juridică”, înainte de a ajunge la decizia sa.

„Legea care protejează civilii în război a fost elaborată în urmă cu mai bine de 100 de ani și se aplică în toate țările din lume, indiferent de motivele unui conflict”, a declarat aceasta. „În calitate de avocat specializat în drepturile omului, nu voi accepta niciodată ca viața unui copil să aibă mai puțină valoare decât a altuia.”

Israelul - ca și Statele Unite - nu este semnatar al tratatului internațional care a creat Curtea și nu acceptă jurisdicția acesteia. Amal Clooney este avocat la Doughty Street Chambers din Londra, un grup de avocați asociați cu o specializare în drepturile omului, și este profesor adjunct la Columbia Law School din New York. În septembrie 2021, ea a fost numită în funcția de consilier special pentru regiunea Darfur, unde un război civil a dus la o criză umanitară despre care oficialii ONU spun că este una dintre cele mai grave din ultimele decenii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE