Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu spune că nu doreşte să reinstaleze colonii israeliene în Gaza după război. Mai mulți oficiali din cabinetul său sunt în favoarea coloniilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru media americane că Israelul nu are planuri de a construi colonii în Fâşia Gaza după ce se va încheia războiul împotriva Hamas, relatează miercuri dpa.

"Să reinstalăm colonii în Gaza nu a fost niciodată în plan. Unii dintre alegătorii mei nu sunt fericiţi din acest motiv, dar aceasta este poziţia mea", a declarat el marţi într-un interviu pentru canalul CNN.

Mai mulți oficiali din cabinetul lui Netanyahu vor colonii în Gaza

Mai mulţi miniştri naţionalişti de dreapta din coaliţia la guvernare a lui Netanyahu s-au pronunţat de mai multe ori în favoarea reinstalării de colonii evreieşti în Fâşia Gaza. Ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben-Gvir, a declarat marţi că i-ar plăcea să trăiască chiar el acolo.

Imediat ce organizaţia militantă palestiniană Hamas este învinsă trebuie realizată o demilitarizare sustenabilă a Fâşiei Gaza, adăugând că "singura forţă care poate preveni recrudescenţa terorismului în viitorul previzibil este Israel", a mai declarat Netanyahu pentru CNN.

"În acelaşi timp vrem - vreau - o administraţie civilă care este condusă de oameni din Gaza care nu sunt nici membri Hamas, nici dedicaţi distrugerii noastre", a adăugat el.

Sâmbătă, Benny Gantz, membru al cabinetului de război al lui Netanyahu, a declarat că el şi alţi membri ai formaţiunii sale Partidul unităţii naţionale vor ieşi din guvernul lui Netanyahu dacă premierul nu va prezenta un plan post-război pentru Fâşia Gaza până la 8 iunie.

Generalul de armată în retragere în vârstă de 64 de ani şi fost ministru al apărării s-a alăturat cabinetului de război al lui Netanyahu ca ministru fără portofoliu.

Partidul unităţii naţionale este însă o formaţiune de opoziţie care în sondajele de opinie este mult înaintea partidului Likud al lui Netanyahu.

Netanyahu a declarat anterior că vrea ca Fâşia Gaza să rămână sub controlul militar al Israelului în viitorul previzibil. Până acum el a refuzat să prezinte un plan pentru administrarea şi reconstrucţia Fâşiei Gaza după sfârşitul războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE