Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul, cu ochii pe veniturile nejustificate. De la 1 iulie 2024, românii care nu pot dovedi sursa banilor vor fi taxați cu 70%

Reforma fiscal-bugetară nu îi ocolește nici pe românii care afișează case sau mașini scumpe, dar nu pot dovedi sursa veniturilor. Guvernul vrea să îi oblige să plătească un impozit de 70% pe sumele care nu pot fi justificate, în condițiile în care cota actuală este de 16%. Specialiștii spun că măsura nu va aduce deloc bani la buget pe termen scurt, în condițiile în care statul deja cheltuie sume consistente pe controale la cei care nu respectă legea. Până acum, eficiența a fost foarte mică: Fiscul a cheltuit 2 lei ca să recupereze 1 leu.

Românii care știu că nu pot dovedi cu acte sursa veniturilor mai au timp să intre în legalitate până la 1 iulie anul viitor, potrivit proiectului privind noile măsuri fiscale și bugetare. Adică să meargă la Fisc pentru a fi impozitați cu 16% pe sumele respective. După această dată, vor plăti 70%, însă doar dacă vor fi prinși de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate: Factorul descurajare în această cotă nu există, pentru că oamenii vor zice așa: păi eu, ce fac? Nu fac nimic, dacă cumva pic în plasă și sunt selectat la verificare, plătesc, atunci dacă nu sunt selectați, nu plătesc.

Actuala lege a fost implementată în 2011, la presiunea Fondului Monetar Internațional, când România traversa o perioadă de criză economică și financiară. Deși a trecut mai bine de un deceniu, rezultatele nu au fost încurajatoare pentru buget.

Ce a lipsit?

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate: Sistemul de referință, și anume baza pe care să poată face comparația între venituri, cheltuieli și efectele lor asupra variației patrimoniului. Am făcut zilele trecute o analiză pe baza datelor de la ANAF și concluzia este că noi am cheltuit cu salariile inspectorilor 2 lei ca să colectăm un leu.

Mai exact, din 2011 și până acum, Fiscul a identificat 838 de persoane fizice cu venituri nejustificate, pentru care a calculat o sumă totală de plată în valoare de 376 de milioane de lei. Nu a încasat decât o treime din cât ar fi trebuit. Nici acum, cu o cotă de impozitare de 70%, Guvernul nu a avansat o țintă de colectare.

Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor: În momentul în care tu inițiezi măsura asta, norma asta, tu nu poți să-ți faci un calcul corect cu privire la cât vei încasa, care va fi impactul pozitiv pentru bugetul de stat, pentru că nu știi, practic, astea sunt veniturile nedeclarate.

Măsurile fiscale ar trebui să ducă la creșterea veniturilor bugetare cu 16 miliarde de lei pe an

Potrivit calculelor oficiale, toate măsurile fiscale din proiectul de reformă ar trebui să ducă la creșterea veniturilor bugetare cu 16 miliarde de lei pe an. O mică parte va veni din taxarea caselor și mașinilor de lux, o altă noutate pregătită de Coaliție.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Sunt estimative. Nu mai mult de 50 de milioane de lei. Ambele.

PSD și PNL au inclus în pachetul de măsuri fiscale o taxă de 0,3% pentru proprietățile cu o valoare mai mare de 500.000 de euro, respectiv pentru mașinile care costă cel puțin 75.000 de euro. Va fi impozitată doar suma care depășește plafonul. Asta înseamnă că, de exemplu, pentru o casă evaluată la 1 milion de euro se va plăti anual o taxă de 1.500 de euro. Pentru o mașină care a costat 100.000 de euro, proprietarul va plăti în plus 300 de euro pe an.

Cei care plătesc taxa de lux de 0,3% nu sunt scutiți de impozitele pe locuință și pe mașină, datorate anual primăriilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE