Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST Vitalie Cojocari: "Probabil dopată"

Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, a vorbit cu Doru Toma, avocat specializat în sport, despre cazul de dopaj al Simonei Halep. Pe baza dialogului, Vitalie, care este nu doar un bun cunoscător al acestui sport, ci și tatăl unei jucătoare de tenis extrem de talentate, cu rezultate excelente la grupa ei de vârstă, a venit cu câteva concluzii.

"Probabil dopată"

A fost publicată și decizia detaliată, pe mai bine de 120 de pagini, în cazul Simonei Halep.

Deocamdată cei care au dat decizia, Sport Resolutions, nu oferă interviuri. Într-un răspuns oficial pentru Euronews România susțin că așteaptă rezultatul de la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv).

Am citit cele peste 120 de pagini și am făcut un interviu în direct la Euronews România cu un avocat specializat în sport.

ITIA a cerut șase ani, nu patru

Potrivit lui Doru Toma, Sport Resolutions, tribunalul care a judecat-o acum pe Halep, constată că a fost intenție în a încălca regulile de dopaj.

Altă concluzie a avocatului specializat în sport este că Sport Resolutions spune că au existat nereguli sau "probabil sunt nereguli" în pașaportul ei biologic, ca urmare a unor probleme de dopaj.

Apropo, ITIA (Agenția de Integritate în Tenis) a cerut șase ani pentru Simona Halep, nu patru. Asta din cauza circumstanțelor agravante.

Care sunt aceste circumstanțe agravante? Intenția de a se dopa, spune avocatul.

O informație care apare în decizie vorbește despre faptul că membrii Academiei lui Mouratoglu i-au dat suplimentul alimentar contaminat cu Roxadustat Simonei Halep.

Este această informație relevantă pentru decizie?

Este relevant într-o anumită măsură, dar nu hotărâtor, spune avocatul Doru Toma. Asta pentru că legea spune că sportivul este responsabil de tot ce se găsește în corpul lui.

Faptul că echipa Academiei Mouratoglu i-a dat suplimentul contaminat nu înseamnă decât că ei au fost cei care i-au pus la îndemână substanța.

Nici măcar nu s-a putut reține o circumstanță atenuantă pentru ea în această situație, spune Doru Toma.

Aici trebuie să fac o trimitere la decizie. Zeci și zeci de pagini prezintă discuțiile pe marginea concentrației de Roxadustat din suplimentul alimentar, dar și din urină.

Altă sursă de dopaj cu Roxadustat

Discuția se poartă între experții consultați de echipa Simonei Halep și experții consultați de echipa ITIA.

Deși este admisă până la urmă dovada că suplimentul alimentar a fost contaminat, Sport Resolutions admite că probabil a existat și altă sursă de dopaj cu Roxadustat. Altfel, concentrația din urină nu ar fi fost atât de mare.

Ce este cu această expresie "probabil dopată"?

În decizie se menționează la final "is highly likely that the athlete used a prohibited substance or method" // "este foarte probabil ca sportivul să fi folosit o substanță sau o metodă interzisă."

Probabil, probabil, probabil…

E o chestie interesantă cu acest "probabil".

Am numărat. "Likely" ori "unlikely" este folosit de 73 de ori în document mai de fiecare dată când se vorbește de dopaj.

Ba chiar în decizie se oferă și o definiție a cuvântului din dicționarul englez:

"the word likely simply means probable".

Unul dintre experți dă chiar și un procent: 90% că ar fi vorba de dopaj, iar Sports Resolutions îi crede pe cei trei experți și dă suspendare pe patru ani.

TAS va judeca de la zero cazul Simonei

Avocatul Doru Toma nu a putut să spună pe ce s-a bazat strategia de apărare a Simonei Halep pentru că nu are toate informațiile, nu a citit toate documentele. Totuși, știe că au fost și avocați renumiți, care se au experiență în domeniu.

Acum urmează TAS, cel care va judecă de la zero cazul, spune avocatul specializat în sport.

Nu știm când vor avea loc audierile. Știm doar că decizia TAS nu mai poate fi atacată.

Avocatul mai spune că în cazul scenariului pesimist pentru Simona Halep, aceasta nu va pierde niciun trofeu important, pentru că acuzațiile de dopaj se referă la anul 2022.

Acuzațiile nu au legătură cu, să zicem, 2019, când Simona a câștigat Wimbledon-ul. Asta în contextul discuției despre reacția Serenei Williams.

În cazul în care Simona Halep este găsită nevinovată, toate consecințele ar trebui să fie suportate de ITIA, crede Doru Toma.

Totuși, el a adăugat următorul lucru la finalul interviului: "este greu de crezut că vom ajunge la acest scenariu fericit pentru Simona Halep."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE