Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Google lansează Gemini, un nou model de inteligență artificială pentru chatbotul Bard. Cum vrea să capitalizeze funcțiile avansate

Alphabet, compania-mamă a Google, a prezentat miercuri Gemeni, noul său model de inteligență artificială. Este vorba despre o tehnologie avansată ce care capacitatea de a prelucra diferite tipuri de date, de la clipuri video, audio și informații sub formă de text, relatează agenția Reuters.

Modelul AI Gemeni a fost conceput în așa fel încât să poată procesa informațiile la un nivel mai ridicat decât tehnologia anterioară a Google, au precizat experții companiei.

"Această nouă eră a modelelor (de inteligență artificială) reprezintă unul dintre cele mai mari eforturi științifice și inginerești pe care compania le-a întreprins”, a scris directorul general al Alphabet, Sundar Pichai, într-o postare pe blog.

La un an de la momentul în care compania OpenAI a lansat chatbotul ChatGPT, Google a intrat în cursa pentru a produce un soft de inteligență artificială care să rivalizeze cu acest soft care a atras un număr record de utilizatori.

Google a integrat o parte din noul model de inteligență artificială în chatbotul Bard și are în plan să lanseze cea mai avansată versiune a sistemului Gemeni la începutul anului viitor.

Cum vrea Google să monetizeze de pe urma sistemului de inteligență artificială

Potrivit CNBC, compania Google susține că a lansat cel mai dezvoltat model de inteligență artificială, în condițiile în care au început să fi exercitate presiuni pentru a obține profituri de pe urma noii tehnologii.

Modelul Gemini va include o suită de trei pachete cu dimensiuni diferite: Gemini Ultra, cu cele mai multe funcții; Gemini Pro, care se adaptează la o gamă largă de sarcini; și Gemini Nano, ce va fi folosit inclusiv pe dispozitive mobile.

Din acest moment, compania americană vrea să pună la dispoziția clienților modelul Gemini sub licență, prin intermediul serviciilor Google Cloud.

Începând cu 13 decembrie, dezvoltatorii și clienții companiilor vor putea accesa Gemini Pro prin intermediul Gemini API în Google AI Studio sau Google Cloud Vertex AI. De asemenea, dezvoltatorii aplicațiilor pentru sistemul Android vor putea să creeze softuri cu ajutorul Gemini Nano.

Gemini va fi, de asemenea, folosit pentru produse Google, precum chatbotul Bard și Search Generative Experience, care încearcă să genereze răspunsuri pentru solicitările de căutare cu texte ca și cum ar imita o conversație cu un om.

Reprezentanții Alphabet susțin că Gemini Ultra a fost conceput pentru a depăși capacitatea experților umani la MMLU (înțelegere masivă a limbajului în mai multe sarcini), care folosește informații din 57 de domenii precum matematica, fizica, istoria, dreptul, medicina și etica pentru a testa atât cunoștințele despre lume, cât și abilitățile de rezolvare a problemelor. Acest model ar fi capabil să înțeleagă nuanțele și raționamentul în subiecte complexe.

Începând de astăzi, chatbotul Bard va folosi Gemini Pro pentru cazuri în care este nevoie de raționament avansat, planificare sau înțelegere.

Bard va avea încă un update la începutul lui 2024

La începutul anului viitor, se va lansa "Bard Advanced", care va folosi Gemini Ultra, au declarat marți directorii Alphabet. Aceasta reprezintă una dintre cele mai ample actualizări pentru Bard, chatbotul cu care Google rivalizează ChatGPT.

Actualizarea vine la opt luni după ce gigantul de căutare a lansat pentru prima dată Bard și la un an după ce OpenAI a lansat ChatGPT pe GPT-3.5. În luna martie a acestui an, startup-ul condus de Sam Altman a lansat GPT-4. Executivii au declarat marți că Gemini Pro a depășit GPT-3.5, dar s-au eschivat de la întrebări despre cum se situează față de GPT-4.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE