Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ferma Dacilor a scăpat de demolare, deși fostul președinte CJ Prahova obținuse în instanță decizia, în 2019

În anul 2019, Consiliul Județean Prahova, condus la acea vreme de Bogdan Toader, a chemat-o în instanță pe cea care deține în acte terenul pe care a fost ridicată pensiunea Ferma Dacilor, pentru a cere demolarea clădirii. Instanța i-a dat dreptate președintelui CJ Prahova, însă în 2020, proprietara a făcut apel, iar în 2022, pe baza unor noi expertize, favorabile de această dată, instanța îi dă dreptate acesteia, relatează Libertatea.

Fostul prefect al CJ Prahova: Am chemat-o în instanță pentru a cere demolarea clădirii

Euronews România a vorbit cu fostul prefect, Bogdan Toader, care a explicat de ce a cerut în instanță demolarea clădirii.

”Atunci ( 2019 - n.r.) în baza unui referat întocmit de către Direcția de Urbanism - pentru că aceasta este procedura instituțională - cineva a sesizat. A existat un control. S-au întocmit anumite documente și bineînțeles ajungând la mapă, am semnat inițierea procedurilor și chemarea în instanță a acelei doamne care reprezenta societatea, pentru a contesta PUZ-ul și demolarea acelor clădiri, pentru că odată ce sunt construite fără autorizație și fără un PUZ valabil se inițiază procedura pentru dezafectare.”, a spus fostul prefect Bogdan Toader, în direct la Euronews România.

”Nu se poate construi în extravilan. Dacă există o astfel de construcție în extravilan deja edificată, nu se poate iniția un PUZ de intrare în legalitate. Nu se mai poate transforma categoria terenului în ”curs contrucții” odată ce există clădirile pe acel amplasament. Trebuie demolate, constatată demolarea și apoi inițiat un PUZ prin care se stabilesc regulile de urbanism: cât de poate construi, în ce zonă, ce înălțime, iar apoi se demarează din nou solicitarea de autorizație de construire.”, a mai spus Toader.

2020: Propietara terenului face apel. Sunt emise noi documente favorabile construcției

Articolul publicat de Libertatea arată că, în 2020, proprietara în acte a terenului a făcut apel la decizia instanței, motivând că n-a fost citată la adresa potrivită. Apoi, în iunie 2020 și în septembrie 2020 sunt emise alte documente favorabile construcției, precizează sursa citată.

Mai exact, un expert tehnic a constatat că imobilul respectă atât cerințele fundamentale privind calitatea în construcții, precum și reglementările de urbanism.

”Din păcate, acești experți ar trebui, părerea mea, verificați, văzut cine sunt. Sunt foarte cazuri când sunt oameni de o anumită vârstă, depășiți un pic de actualitatea vremurilor și nu își mai dau interesul. Ar trebui făcută o verificare: cine sunt experții care au eliberat actele. Dacă legea spune că printr-o expertiză se intră în legalitate, trebuie să vedem ce fel de oameni sunt, cine sunt. Cine mai are astfel de ștampile care pot schimba foarte multe lucruri într-o astfel de situație.”, a spus fostul prefect, pentru Euronews România.

Șapte oameni au murit în pensiunea fără autorizație

Trei copii și patru adulți au murit în incendiul de la Ferma Dacilor, din a doua zi de Crăciun. Trupul tatălui a trei copii este căutat în continuare de echipele de intervenții. Cele șapte victime au fost identificate, pe baza probelor ADN prelevate de la rude.

Pensiunea nu avea nici autorizație de securitate la incendiu, nici pe cea de construcție.

Între timp, ancheta procurorilor continuă și au apărut primele măsuri din partea DSU. Șeful ISU Prahova a demisionat, la cererea lui Raed Arafat, care l-a demis și pe șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE