Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu l-a demis pe cel care i-a respins cererea de revoluționar

Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Dodu, secretarul de stat care i-a respins în iunie cererea de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989.

După ce i-a fost respinsă cererea, premierul a dat în judecată Secretariatul pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989. Primul termen a fost stabilit pe 11 ianuarie 2024.

Decizia privind eliberarea lui Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial. Funcția acestuia va fi preluată de de Sever Romulus Stana, detașat temporar în funcția de prefect al Capitalei în 2019 si fost președinte interimar al PSD București.

Ciolacu a rămas în iunie fără certificatul de revoluționar

În iunie 2023, Marcel Ciolacu a rămas fără certificatul de revoluționar. O comisie specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Comisia a explicat, la vremea respectivă, într-un comunicat, că ''în perioada 14-22 decembrie 1989, Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită''.

"În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiţia cumulativă de a ocupa şi apăra obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, în locaţiile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD nr. 6725/02.04.2022 cu majoritate de voturi", este precizat într-un document oficial al instituţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE