Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. La noi, nici măcar în instituțiile publice, nu au asigurate căi de acces

Persoanele cu dizabilități sunt supuse constant unor umilințe publice. Iar indiferența autorităților la problemele cu care se confruntă zilnic le descurajează și mai mult. Deși legea spune clar că trebuie să li se asigure căi de acces în toate instituțiile publice, prea puține s-au preocupat de asta. Potrivit Ministerului Muncii, 80% din clădirile statului nu au astfel de rampe.

Ilinca este imobilizată în scaun cu rotile de 15 ani, din cauza unui accident rutier. Locuiește în Cluj-Napoca și lucrează ca peisagist. Tânăra povestește despre obstacolele pe care le întâmpină chiar de cum iese din casă. Blocul în care locuiește nu are rampă de acces, așa că este nevoită să folosească parcarea subterană.

Ilinca Rotariu: În momentul în care am ieșit din bloc, începe dezastrul de la fiecare bordură pe care o întâlnesc în drum, toate gropile, stâlpii din mijlocul trotuarelor pe care nu le poți utiliza, pentru că sunt mult prea abrupte.

Doar ca să ajungă în parcul din fața propriei locuințe este un chin. Și asta pentru că nu sunt trotuare cu rampă, iar cele care au, spune Ilinca, sunt făcute în bătaie de joc. Așa că are nevoie constant de ajutorul mamei.

Ilinca și-ar dori să avem o țară ca în afară, unde persoanele cu dizabilități au acces facil în orice clădire.

Ilinca Rotariu: Odată ce am ajuns în Austria, Germania, Italia, Spania, Olanda, de multe ori, uit că sunt în cărucior. Adică nu mai am grija asta, dacă vreau să opresc undeva, dacă vreau să vizitez ceva, dacă vreau să fac ceva, să-mi pun problema, dacă am acces sau nu. Și să dau 1.000 de telefoane înainte.  

La noi, nici măcar în instituțiile publice, persoanele cu dizabilități nu au asigurate căi de acces

Conform ultimului raport al Ministerul Muncii din 2021 au fost analizate 1.442 de instituții publice, iar rezultatele 80% nu sunt complet accesibilizate persoanelor în scaun rulant.

Mai mult, doar 3% din instituțiile publice au grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități. Iar 17% nu au parcare adaptată și semnalizată.

Un jurnalist Euronews a făcut un experiment. A vrut să vadă cât de ușor este pentru o persoană cu dizabilități să ajungă și să intre în cele două clădiri de la Forțele de Muncă și Inspecția Socială Cluj, care au curte comună. A început cu poarta de acces, care este din fier și este foarte greu de deschis. Așa că o persoană cu dizabilități ar avea nevoie de ajutor. Mai mult, în pavele sunt crăpături, iar scaunul rulant se poate bloca.

Nicoară Paula Cristina, Şef serviciu Inspecție Socială AJPIS Cluj: Este adevărat că este nevoie de o modificare, dar având în vedere că există acest proiect de renovare, urmează să rezolvam și partea asta de acces. Există gardianul, care poate ajuta o persoană cu dizabilități.

Ana Maria Chiciudean, Director AJOFM Cluj: Există o persoană cu pregătire specială care se ocupă de persoanele cu dizabilități. Dar nu cred că este o problemă că dă telefoane. Asta înseamnă că are o comunicare bună cu colega mea.

Chiar dacă sunt imobile care au rampe de acces, problema este că nu sunt bine construite.

Alexandru Ionaș, arhitect și expert în urbanism: La prima vedere ar părea o rampă cât de cât ok, adică are o lungime adecvată și este și mult mai lungă decât majoritatea rampelor, doar că are o pantă longitudinală destul de mare. Ea trebuia să fie mai lungă, să aibă o declivitate ceva mai scăzută.

Numărul total de persoane cu dizabilități era, la finele lunii martie, de aproape 900.000.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE