Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeia cu dizabilități amendată, câștig în instanță. Polițiștii i-au ridicat mașina pentru că nu avea legitimația la vedere

Femeia cu dizabilități din Constanța a cărei mașină a fost ridicată din parcarea unui mall a câștigat procesul cu Poliția Română. Incidentul a avut loc în luna ianuarie a acestui an.

Ulterior, IPJ Constanța a emis un comunicat prin care a anunțat că a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. 

Femeia își parcase mașina pe locul destinat persoanelor cu dizabilități și a mers la cumpărături cu fetița ei de trei ani. Când s-a întors, mașina ei era ridicată de oamenii legii pentru că legitimația persoanei cu handicap nu era afișată. Avea însă însemnele corespunzătoare, iar cu toate că au văzut că proprietara era în scaun cu rotile, polițiștii au acuzat-o pe aceasta că era rău intenționată. 

Șoferița și-a recuperat mașina după ce a achitat taxa de ridicare de 570 de lei. Femeia a depus plângere și a primit câștig de cauză. Decizia nu este una definitivă și poate fi contestată.

Poliția Locală din Constanța a transmis un comunicat după cele petrecute în parcarea centrului comercial.

"Cu privire la imaginile apărute în spatiul public in care apar doi polițiști locali care au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, vă informăm faptul că la nivelul Direcției generale poliția locală Constanța au fost dispuse verificări. În urma acestor verificări, a rezultat că, în jurul orelor 19:00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat.

Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept. In consecință 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenda în cuantum de 2000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusive pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Menționam ca la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto.

La restituirea vehiculului s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu l-a avut afișat la loc vizibil. Având în vedere aceste aspecte persoana a fost sancționată cu avertisment. Cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali vă comunicăm faptul că se fac verificări, iar în situația în care se constata că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință", a comunicat Poliția Locală Constanța.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE