Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tenis pentru învingătorii din scaune cu rotile. Sportivii cu dizabilități fac un efort impresionant și câștigă de fiecare dată

Capitala a găzduit unul dintre cele mai importante turnee internaționale de tenis rezervate persoanelor cu dizabilități. O echipă Euronews a stat de vorbă cu sportivii care ne pot da o lecție: lovesc foarte bine cu racheta din scaune rulante.

Turneul se desfășoară la baza Federației Române de Tenis și a ajuns la a noua ediție. Aici am întâlnit oameni care luptă cu ei înșiși și vor să învingă chiar și accidentele care le-au schimbat viața.

Anton Ciprian: Sportul e cea mai frumoasă formă de reintegrare în societate a persoanelor cu dizabilități. Sportul te ajută să te deconectezi de problemele de acasă.

Cristina Deac a rămas în scaun cu rotile acum 20 de ani, în urma unei operații greșite. Dar nu a cedat. Acum luptă pentru victorii.

”Toată lumea zice că sunt numărul 1 din România, dar fiind singura, nu are cine să fie numărul 2 și atunci e mai simplu să zic că sunt singura jucătoare și sperăm în viitor să mai apară jucători în scaun rulant.

După 2 ani de recuperare, am acceptat propunerea de a veni la București, la o fundație, și am jucat 2 ani de baschet și mi-am dat seama că e prea multă lume și prea multe ciocniri și mi-am dorit să încep să joc tenis.”

Mihai Gaiță are 43 de ani, și are o energie formidabilă și tocmai a câștigat o partidă.

”De când am început nu prea reușesc să împac și munca și tenisul. Înainte, când nu lucram, făceam mai multe turnee. Din 2008 am avut un accident rutier și am rămas în cărucior.”

Un scaun cu rotile special pentru tenis costă între 3 și 10 mii de euro. Organizatorii turneului spun că jucătorii au mare nevoie de sprijin.

Ion Șerban, șeful wheelchair, Federația Română de tenis: Acești oameni sunt campioni sau oameni ca noi, nu este nicio diferență, e foarte greu să joci tenis în scaun rulant.

La turneu a fost prezent și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care joacă frecvent tenis și a ținut să-i salute și să-i încurajeze pe participanți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE