Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tânăr din Deva care nu îşi poate folosi mâinile şi picioarele a luat licenţa în Drept cu 10. Numele lui e cel mai lung cuvânt pe care l-a scris vreodată

Un tânăr de 23 de ani cu dizabilități din Deva, care nu își poate controla mâinile şi picioarele, a terminat cu brio Facultatea de Drept din Sibiu. Deși nu poate ține un pix între degete, a luat licența cu nota 10. Și nu vrea să se oprească aici.

Numele lui este Carol. Își poartă părul lung, are zâmbetul larg și multă ambiție. În ciuda afecțiunii medicale de care suferă, tânărul și-a încheiat studenția cu nota 10 la licență.

„În primul an de facultate, nimeni nu credea că pot ajunge prea departe”, a povestit el.

Carol nu poate ține un creion între degete, iar cel mai lung cuvânt pe care l-a putut scrie vreodată este numele lui.

„Pot învăţa orice, dar nu pot să scriu. Unii profesori au fost de acord să susţin examenele oral. Alţii, nu. Atunci, mă aşezam cu mama în ultima bancă – să-i pot dicta ce învățasem, iar ea să scrie”, a povestit Carol, potrivit unei postări pe Facebook a Direcției de Asistență Socială Deva.

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursa foto: Facebook/Direcția de Asistență Socială Deva

Când s-a născut, medicii le-au spus părinților să se pregătească pentru ce e mai „rău”. De-a lungul timpului, previziunea s-a adeverit.

Carol: „Toți copiii puteau alerga, iar eu - nu. Atunci am văzut diferenţa. Mai ales când colegii au început să mă evite, iar unii fugeau de-a dreptul, după ce li s-a spus acasă că aş putea fi contagios. N-a fost ușor să înțeleg ce se petrece în jurul meu. (…) Când trăieşti într-o lume care arată altfel decât tine, înveţi să ignori răutăţile”, a povestit el.

Carol este una dintre cele 800 de persoane cu dizabilităţi din evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială Deva. Tânărul în vârstă de 23 de ani a învățat să mănânce singur, vorbește fluent două limbi străine, citește și se exprimă corect, însă are de dus o luptă cu afecțiunea lui în fiecare zi. Dar nu se dă bătut. Nu va face asta niciodată.

„Din păcate, corpul meu nu s-a împrietenit cu tratamentele. Dar mi-am propus să continui exerciţiile de recuperare. Vreau să fac tot ce pot ca să mă desprind de părinţi. De 23 de ani, n-am făcut un pas fără ei”, a mai spus el, potrivit DAS Deva.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE