Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exploatarea minieră pe Lună: De ce marile puteri urmăresc o goană după aur pe singurul satelit natural al Terrei

Rusia a lansat vineri prima sa navă spațială care a aterizat pe Lună în ultimii 47 de ani, în contextul unei curse a marilor puteri, inclusiv a Statelor Unite, Chinei și Indiei, pentru a descoperi mai multe despre elementele aflate pe singurul satelit natural al Pământului, potrivit Reuters.

Rusia a declarat că va lansa și alte misiuni lunare și apoi va explora posibilitatea unei misiuni comune ruso-chineze cu echipaj și chiar a unei baze lunare. NASA a vorbit despre o "goană după aur lunar" și a explorat potențialul exploatării miniere a Lunii, potrivit Reuters.

De ce sunt marile puteri atât de interesate de ceea ce se află acolo sus?

Luna

Luna, care se află la 384.400 km (238.855 mile) de planeta noastră, moderează oscilația Pământului pe axa sa, ceea ce asigură o climă mai stabilă. De asemenea, ea provoacă maree în oceanele lumii.

Părerea actuală este că s-a format atunci când un obiect masiv s-a ciocnit cu Pământul în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Resturile rezultate în urma coliziunii s-au adunat pentru a forma Luna.

Temperaturile variază: în plin Soare, ele cresc până la 127 de grade Celsius, în timp ce în întuneric se prăbușesc până la aproximativ minus 173 de grade Celsius. Exosfera Lunii nu oferă protecție împotriva radiațiilor de la Soare.

Apă

Prima descoperire definitivă a apei pe Lună a fost făcută în 2008 de către misiunea indiană Chandrayaan-1, care a detectat molecule de hidroxil răspândite pe suprafața lunară și concentrate la poli, potrivit NASA. Apa este crucială pentru viața umană și, de asemenea, poate fi o sursă de hidrogen și oxigen - iar acestea pot fi folosite pentru combustibil pentru rachete.

Helium-3

Heliu-3 este un izotop al heliului care este rar pe Pământ, dar NASA spune că există estimări potrivit cărora există un milion de tone de heliu pe Lună.

Acest izotop ar putea furniza energie nucleară într-un reactor de fuziune, dar, întrucât nu este radioactiv, nu ar produce deșeuri periculoase, potrivit Agenției Spațiale Europene.

Metale rare

Metalele de pământuri rare - folosite în smartphone-uri, computere și tehnologii avansate - sunt prezente pe Lună, inclusiv scandiu, ytriu și cele 15 lantanide, potrivit cercetărilor efectuate de Boeing.

Cum ar funcționa mineritul pe Lună?

Nu este foarte clar. Pe Lună ar trebui să se creeze un fel de infrastructură. Condițiile de pe Lună înseamnă că roboții ar trebui să facă cea mai mare parte a muncii grele, deși apa de pe Lună ar permite prezența umană pe termen lung.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE