Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții avertizează: Europa a avut „cea mai călduroasă lună octombrie din istorie”

Europa a avut „cea mai călduroasă octombrie din istorie” anul acesta, a declarat programul de observare a Pământului al Uniunii Europene.

Temperaturile au fost cu aproape 2°C peste media observată în perioada 1991-2020, Austria, Elveția și Franța cunoscând astfel cel mai cal octombrie, a adăugat Copernicus.

În Franța și Spania, temperaturile au atins peste 30°C și mai multe țări au raportat nopți cu temperaturi peste 20°C.

Câteva alte regiuni globale au raportat temperaturi anormal de ridicate, inclusiv în părți din Canada și vestul Statelor Unite, a spus Copernicus.

Australia și sud-estul SUA, precum și părți din Mexic, America de Sud, nordul Africii, buzunarele din Asia și estul îndepărtat al Rusiei au avut temperaturi mai scăzute decât media, a adăugat Copernicus.

Copernicus a spus anterior că vara 2022 a fost cea mai caldă înregistrată în Europa .

„Consecințele severe ale schimbărilor climatice sunt foarte vizibile astăzi și avem nevoie de acțiuni climatice ambițioase la COP27 pentru a asigura reducerea emisiilor pentru a stabiliza temperaturile aproape de ținta Acordului de la Paris de 1,5 grade”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Evoluția valurilor de căldură și a secetei

Temperatura medie în Franța a fost de 17,2°C, cea mai caldă perioadă din octombrie raportată în 2001, potrivit serviciului meteorologic francez.

Condițiile de secetă din Franța au rămas grave în regiunile sudice, regiunile nordice revenind la normal, a spus Meteo France.

„Octombrie 2022 face parte din evoluția așteptată (și deja vizibilă) a valurilor de căldură care vin odată cu schimbările climatice”, a adăugat agenția națională de meteorologie.

„Episoade mai intense, mai frecvente” sunt probabil să apară atât la începutul anului, cât și la sfârșitul anului, a semnalat Meteo France.

În Austria, precipitațiile au fost cu 33% sub media pe termen lung, a declarat serviciul meteorologic al țării.

Un studiu recent al oamenilor de știință din cadrul inițiativei World Weather Attribution (WWA) a constatat că secetele experimentate în emisfera nordică au fost de cel puțin 20 de ori mai probabile din cauza schimbărilor climatice.

Schimbările climatice au dus, de asemenea, la o creștere a extremelor meteorologice - inclusiv temperaturi extreme, inundații, secete și furtuni, potrivit Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC).

„Frecvența și intensitatea extremelor calde vor continua să crească, iar cele ale extremelor reci vor continua să scadă, la scară globală și continentală și în aproape toate regiunile locuite cu niveluri de încălzire globală în creștere”, a spus IPCC în al șaselea raport de evaluare.

Septembrie 2022 a fost între timp cu 0,41 °C mai cald la nivel global decât media dintre 1991 și 2020, a spus Copernicus.

„Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, temperaturile globale continuă să crească, iar planeta noastră se apropie cu repeziciune de puncte critice care vor face haosul climatic ireversibil”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU la conferința ONU privind schimbările climatice din Egipt săptămâna aceasta.

„Suntem pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul încă pe accelerație”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE