Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXPERIMENT | Cum poți face o economie de până la 200 de lei la un drum de mare, dus-întors

Puteți face economie de până la 200 de lei la un drum de mare, dus-întors, dacă conduceți liniștit și mențineți o viteză constantă. Acesta este rezultatul unui experiment făcut de jurnaliștii Euronews pe traseul București-Constanța.

În contextul în care prețul combustibilului aproape s-a dublat față de anul trecut, acum mulți șoferi caută să își planifice călătoriile astfel încât să reducă din costuri.

La volan a fost Emil Gâtej, doctor în psihologia transporturilor și trainer de conducere defensivă

Am pornit vineri, la prânz, spre mare, pe Autostrada Soarelui cu un obiectiv clar: să aflăm cât putem economisi dacă avem un stil de condus cu viteză constantă. La volan a fost Emil Gâtej, doctor în psihologia transporturilor și trainer de conducere defensivă.

Emil Gâtej, doctor în psihologia transporturilor și trainer de conducere defensivă: „Stilul de condus face diferenta, frânările bruste, accelerările bruște modifică simtitor consumul. Acum am intrat pe autostradă, o să resetăm consumul, să vedem ce va fi cu o turație normală. Aici întâmpinăm dificultăți, se lucrează. Deja am accelerat, deja consumul crește simțitor.”

Consumul a scăzut cu trei litri pe suta de kilometri atunci când șoferul a păstrat o viteză constantă.

Emil Gâtej, doctor în psihologia transporturilor și trainer de conducere defensivă: „Vedem că la 100 km/oră, fără să accelerăm brusc, și la 120, fără accelerări bruște, consumul e decent. Nu ne va face o gaură în buget. El scade până se plafonează, în jurul valorii de 5,5 litri/suta de km, la un motor diesel de 2,700 cenimetri cubi, deci nu e importantă neapărat viteza. Legile fizicii ne spun că de fiecare dată când pierdem viteză să punem o forță mai mare, pentru a recupera lucrul mecanic. E nevoie de combustibil mai mult pentru a ne mișca mașina.”

Pe parcursul drumului aerul condiționat a fost pornit

Emil Gâtej, trainer, doctor în psihologia transporturilor: „Aerul condiționat provoacă creștere cu 0,5 maximum un litru/suta de km. Dacă e o vreme caniculară și încercăm să aplicăm strategii și mituri de tipul ”E mai bine cu geamul deschis” vom constata că consumul va crește și mai mult, pentru că aerul care intră va incetini, va fi ca o frână aerodinamică și atunci consumul de carburant va crește. Putem să facem o economie la un asemenea drum de mare cu până la 200 de lei, ceea ce în vremuri destul de complicate costurile înseamnă destul de mult. Pe lângă acest lucru nu e atât de important costul în păstrarea siguranței a rămâne în siguranță. Cu cât păstrăm viteza legală și abordăm un stil de conducere defesntiv, ecologic, ne păstrăm în siguranță, ne calculăm mai bine deplasarea, se schimbă și starea psihică. Până la urmă plecăm în vacanță, nu ne urmărește nimeni, nu ne fugărește nimeni. E bine ca acest drum, din punctde vedere psihologic, să fie unul liniștit și pe care să îl savurăm.”

Sute de șoferi au fost amendați

În perioada wekendurilor din iunie, peste 435 de șoferi au fost amendați, după ce au fost prinși că au încălcat regimul de viteză. 25 dintre ei au atins și 180 de km pe oră, motiv pentru care au rămas fără permis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE