Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta extremă a scos la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial, pe Dunăre, în Serbia

Portul Prahovo din Serbia arată ca un muzeu în mijlocul apei. Un număr de 21 de nave germane din Al Doilea Război Mondial au ieșit la lumină, lângă graniţa cu România şi Bulgaria, unde nivelul Dunării a scăzut dramatic.

Epavele sunt adevărate mostre de istorie, dar trebuie să dispară cât mai curând din port. Autoritățile sârbe se tem că unele dintre ele ar putea să conțină muniție neexplodată.

Cele 21 de epave fac parte din flota de 177 de nave, pe care armata germană, aflată în retragere, le-a scufundat în Dunăre, în 1944. Au trecut 78 de ani de atunci, dar asta nu înseamnă că epavele sunt inofensive. Pe lângă faptul că  încurcă traficul naval, unele dintre ele încă ar mai putea să provoace dezastre.

Traficul naval pe Dunăre, afectat

”Este una dintre epavele rămase după retragerea armatei germane, în 1944. Aceste nave s-au scufundat și de atunci au stat în albia râului. Asta este o problemă. O problemă pentru traficul naval pe Dunăre, pentru că afectează capacitatea de navigare și reprezintă un risc pentru că unele epave conțin artilerie încă neexplodată”, a spus Emanuele Giaufret, Ambasadorul UE în Serbia.

Serbia a demarat un proiect de localizare a tuturor epavelor, însă, momentan, doar cele vizibile reprezintă un pericol. Autoritățile vor să le ridice urgent din albia Dunării.

”Proiectul presupune ridicarea a 21 de epave scufundate. Se estimează că sunt mai mult sub apă, până la 40 de epave. Doar 21 împiedică navigarea pe Dunăre, mai ales în perioada de nivel redus al apei”, a declarat Alessandro Bragonzi, Șeful Băncii Europene de Investiții pentru Balcanii de Vest

BCE, investiție pentru evaluarea numărului de epave

”Anul trecut a fost încheiată o investiție preliminară de 1,5 milioane de euro necesară pentru evaluarea numărului de epave aflate sub apă, dar și a riscului de artilerie neexplodată. De aceea proiectul este foarte complex și prevede o serie de pași tehinici, înainte să fie finalizat”, a mai spus Bragnozi.

După ce epavele vor fi ridicate din apă, mai multe componente vor ajunge în custodia Institutului pentru Protecția Monumentelor Istorice din Serbia, care va instala, pe malul Dunării, o expoziție militară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE