Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Debit scăzut al apelor în Serbia. Producția de energie electrică este afectată

Publicat de: Euronews

Seceta din întreagă Europă afectează și producția de energie electrică din Serbia. Euronews Serbia l-a contactat pe Miodrag Vulići, de la Întreprinderea Publică de Electricitate, pentru a afla care e situația.

Vulić a vorbit despre situația actuală și cum starea cursurilor de apă afectează producția de energie electrică, dar și despre cât a scăzut producția.

„Practic toate hidrocentralele de pe Dunăre și râurile Drina și Lim funcționează la așa-numitul regim minim hidrologic. Înseamnă că la baraje se dă drumul la un debit minim de apă, conform reglementărilor de gospodărire a apelor.

Drept urmare, și centralele produc o cantitate minimă de energie electrică. De la începutul anului, producția hidrocentralelor din Serbia este cu aproximativ 28% mai mică decât anul trecut.”, a declarat Vulic.

O treime din energia electrică din Serbia, produsă de hidrocentrale

Acesta a adăugat că o treime din energia electrică din Serbia este produsă de hidrocentrale, iar acum, toată această lipsă de energie electrică de aproximativ 10 gigawați/oră trebuie compensată de EPS, adică trebuie să importăm energie electrică.

„Situația este dificilă în toate cele trei locuri, dar hidrocentrala Djerdap este la minime istorice în ceea ce privește cantitatea de apă care curge pe canalul centralei electrice. La EPS, avem așa-zisele serii hidrologice, iar în ultimele săptămâni probabilitatea scăderii debitului pe Dunăre este de aproximativ 99%. Înseamnă că, în ultimii 100 de ani, nivelul apei nu a mai fost așa mic decât o singură dată. Așa este de secetă.”, mai spune Vulic.

Din cauza nivelului scăzut al apei Dunării, este problematic pentru navigația barjelor care ar trebui să livreze cărbune centralelor termice, iar aceasta este o altă mare lovitură pentru sistemul energetic.

„Din păcate, așa este. Barjele care pleacă din Bulgaria și România funcționează la o capacitate semnificativ redusă, din cauza nivelului scăzut al apei, la care contribuie doi factori: în primul rând, frecvența traficului pe Dunăre este redusă deoarece este mai puțină apă în albia fluviului, iar în al doilea rând, din cauza nivelului apei, barjele nu pot fi încărcate cu o cantitate cât mai mare posibil de cărbune, astfel că nu transportă o încărcătură la fel de mare pe cât ar putea, ci una mai mică, pentru ca barjele să nu aibă probleme în timpul navigării sau să nu eșueze.

Este greu de prezis ce se va întâmpla pe viitor cu situația hidrologică și condițiile meteorologice. Cu siguranță nu vor exista schimbări până la sfârșitul lui august. Un alt pericol este că septembrie este una dintre cele mai secetoase luni ale anului, conform unei medii multianuale. Astăzi, debitul Dunării este sub 2.000 de metri cubi, iar media multianuală este de 4.100 de metri cubi pentru luna august.”, a declarat Vulic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE