Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greenpeace avertizează cu privire la secarea Dunării: „E posibil să ajungem la întreruperea alimentării cu apă la reactorul de la Cernavodă”

Dunărea, cel mai mare râu din Uniunea Europeană este o sursă de bază pentru irigare, dar și un canal de navigație extrem de important. Asta pentru că transportul fluvial este mai eficient decât cel rutier ori feroviar, spune Uniunea Europeană. Așa că scăderea nivelului Dunării ne afectează economic. Angela Stela Ivan, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos și Cristian Neagoe, reprezentant Greenpeace România, au vorbit la Euronews România despre problema secării Dunării.

Angela Stela Ivan: „În acest moment Dunărea este navigabilă, dar avem câteva puncte critice. De asemenea, pe partea bulgară nici nu au început dragările. Partea română, care a stabilit că vara aceasta va fi una cu precipitații scăzute, a început dragajul încă din mai. Astfel încât am preluat, în baza unui contract, să degajăm și partea de sector bulgar.

Discuțiile în cadrul comisiei mixte româno-bulgare s-au purtat cu fostul guvern, iar toate condițiile de navigabilitate au fost bătute în cuie. Dar deocamdată am ajuns la concluzia că trebuie să întreținem și pentru că în următoarea perioadă vom menține un volum total la 1900 metri cubi pe Dunăre, condițiile sunt din nou dramatice și trebuie să avem grijă să menținem în parametrii buni navigabilitatea pe Dunăre.

Ideea e că scade foarte dramatic nivelul Dunări, iar în ultimii ani nu a mai fost o asemenea situație. Este problematic și cu dragajul pentru că una este să îndepărtăm mâlul și alta e să ajungi la solul sec”.

Secarea Dunării o consecință a activităților umane

De asemenea, Cristian Neagoe a punctat modul în care oamenii, prin activitățile lor, contribuie la schimbările climatice a căror efecte se văd în prezent.

Cristian Neagoe: „E vorba nu doar de ce face România, ci de ceea ce face omul de mai bine de 200 de ani. Ardem combustibili fosili care alimentează criza climatică. Secarea Dunării e o consecință directă a faptului că noi ardem combustibilii fosili și producem valuri de căldură și secetă. Anul acesta avem secetă, iar peste un an sau doi putem avea inundații foarte puternice. Clima iese din tipar.

Seceta se va prelungi și este posibil să ajungem și la întreruperea alimentării cu apă pentru răcirea reactorului de la Cernavodă. Dar aceasta este doar una dintre problemele energetice. La rândul lor, Porțile de Fier 1 și 2 nu mai funcționează la capacitate. Totodată, oamenii rămân fără apă, deci cumva sunt crize cumulate”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE