Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Deutschland-Ticket". Germania a lansat biletul lunar de 49 de euro care poate fi folosit pentru trenuri, autobuze și tramvaie

A fost pus în vânzare biletul lunar de 49 de euro pentru transportul public național din Germania. Biletul va fi valabil pentru transportul local și regional din întreaga țară începând cu 1 mai.

Clienții pot preachiziționa acum "Deutschland-Ticket" sau "D-Ticket" de pe site-ul și aplicația Deutsche Bahn, precum și de la companiile de transport din întreaga Germanie. Acesta este disponibil sub forma unui abonament digital.

Ministrul Transporturilor, Volker Wissing, a declarat în noiembrie că această măsură are ca scop reducerea emisiilor și sprijinirea oamenilor să facă față crizei legate de costul vieții, potrivit Euronews Travel.

În vara anului 2022, a fost introdus, cu titlu experimental, un bilet de 9 euro pe lună. Noul bilet a venit ca o continuare a proiectului, însă cu 40 de euro în plus ceea ce înseamnă aproximativ 1,60 euro pe zi.

Unde este valabil Deutschland Ticket?

Biletul este valabil în autobuze și trenuri - toate mijloacele de transport în comun pe distanțe scurte și medii - la un cost mai mic decât în mod normal. Nu este valabil pentru trenurile operate de DB Fernverkehr AG (inclusiv RE) sau de alți furnizori de trenuri pe distanțe lungi, cum ar fi FlixTrain (IC, EC, ICE).

În prezent, guvernul poartă discuții cu DB Fernverkehr cu privire la excepții pe anumite secțiuni de linie. Miniștrii transporturilor din 16 landuri germane diferite au convenit asupra noii taxe lunare. Inițial, aceasta trebuia să fie disponibilă din ianuarie, dar acum va intra în vigoare în luna mai.

În loc să fie achiziționat o singură dată, cum a fost cazul sistemului de 9 euro din această vară, noul bilet fără hârtie este oferit sub formă de abonament.

Este o opțiune atractivă, deoarece este valabil în toate rețelele de transport public germane, multe dintre acestea având un sistem de tarifare confuz.

Copiii cu vârsta sub șase ani nu au nevoie de bilet.

Ce s-a întâmplat cu biletul lunar de 9 euro?

În lunile iunie, iulie și august 2022, a fost testat un bilet de 9 euro care permitea călătoria în rețelele de trenuri, autobuze și tramvaie din întreaga țară.

Acesta a fost introdus pentru a încerca să combată inflația în creștere ca urmare a războiului din Rusia în Ucraina. Biletul trebuia, de asemenea, să încurajeze oamenii să folosească mijloace de transport ecologice și să reducă consumul de combustibil.

Asociația germană a companiilor de transport VDV a declarat că a economisit aproximativ 1,8 milioane de tone de emisii de carbon în aceste trei luni.

Mulți oameni au cerut un succesor al acestui sistem, dar au existat dezacorduri cu privire la preț și la cine va plăti factura pentru biletul subvenționat. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord pentru introducerea noului sistem, la un preț considerat mai sustenabil - 49 de euro pe lună.

Unele state au decis să creeze și ele propria versiune a acestui sistem. Berlinul a introdus un bilet de 29 de euro, valabil pentru transportul public din regiune. Abonamentul a fost pus în vânzare în octombrie, dar este disponibil doar până la sfârșitul lunii aprilie 2023, când va fi înlocuit cu biletul de 49 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE