Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traversarea UE cu trenul va fi mai rapidă și mai ieftină: Cele zece noi rute care vor face călătoria pe șine mai accesibilă

Călătoriile feroviare transfrontaliere în UE vor deveni mai rapide, mai frecvente și mai accesibile în cadrul unui nou plan de stimulare a transportului ecologic .

„În timp ce cererea de mobilitate ecologică este în creștere, avem nevoie ca piața feroviară să răspundă mult mai bine și mult mai rapid, în special pentru călătoriile lungi și transfrontaliere.

De aceea, Comisia Europeană dorește acum să ajute companiile feroviare să creeze noi conexiuni feroviare internaționale – zi și noapte – prin distrugerea numeroaselor bariere din calea feroviară transfrontalieră”, spune comisarul european pentru transport, Adina Vălean.

Ajutând la coordonare, reglementări și promovare - mai degrabă decât finanțare directă - Comisia Europeană va începe pilotul cu zece servicii noi. Scopul său este să distrugă barierele dintre operatorii feroviari și autoritățile din diferite țări. Se speră că proiectul va inspira alți operatori și țări să se implice.

În cadrul schemei pilot, toate serviciile trebuie să înceapă cel târziu în decembrie 2029. Multe dintre ele se vor lansa mult mai devreme, deși nu toate au încă date definite. Iată o defalcare a noilor servicii în ordinea calendarului propus de Comisie.

10. Servicii feroviare care fac legătura între Ungaria, Austria și vestul României

În parteneriat cu Ministerul Transporturilor din Ungaria, primul proiect pilot din planul feroviar transfrontalier al UE va conecta Ungaria , Austria și vestul României cu trenul.

9. Mai multe servicii de tren care leagă Germania, Danemarca și Suedia

Operatorul feroviar guvernamental suedez SJ a primit sprijinul UE pentru diverse proiecte, inclusiv un nou serviciu de tren de noapte între Stockholm, Copenhaga și Berlin.

Un tren de zi de la Hamburg, în nordul Germaniei, la Göteborg, în Suedia, este, de asemenea, în lucru cu SJ, operatorul de tren danez DSB și Deutsche Bahn (DB) din Germania. Acest serviciu ar putea continua și în capitala norvegiană Oslo. Este programat să fie lansat în 2027 și ar reduce timpii de călătorie între cele trei națiuni.

Compania de căi ferate suedeză Snälltaget a primit, de asemenea, sprijin pentru un serviciu de tren de noapte îmbunătățit de la Stockholm la Berlin prin Copenhaga, în timp ce České Dráhy din Republica Cehă, împreună cu DSB și DB, vor primi ajutor cu un nou serviciu de la Praga la Copenhaga prin Berlin.

Noul serviciu al operatorului german FlixTrain de la Leipzig la Stockholm prin Berlin și Copenhaga este de asemenea listat pentru sprijin.

8. Noul tren de noapte de la Paris la Veneția

Startup-ul francez Midnight Trains urmează să conecteze Franța și Italia cu un nou serviciu de tren de noapte de la Paris la Veneția, prin Milano, din iunie 2024, susținut de Comisie. Acest lucru va face mai rapid și mai simplu pentru călătorii din Marea Britanie să ia trenul către Italia.

7. Un nou serviciu de tren de la Munchen la Zurich

FlixTrain din Germania a primit, de asemenea, sprijin pentru un nou serviciu feroviar care urmează să facă legătura între München în Germania și Zürich în Elveția .

ALLRAIL, Alianța noilor intrați pe calea ferată de pasageri din Europa, a salutat această știre spunând: „Sperăm că acest prim pas va contribui la deschiderea pieței feroviare de pasageri în Elveția, în beneficiul pasagerilor care vin din sau se îndreaptă către [Elveția]”.

6. Un serviciu feroviar extins de la München la Budapesta

Westbahn din Austria urmează să-și extindă serviciul existent de la Munchen la Viena până la Budapesta, cu sprijinul UE.

5. O rută de tren îmbunătățită între Amsterdam și Londra

În cooperare cu Comisia și Eurostar, operatorul feroviar olandez Nederlandse Spoorwegen (NS) se pregătește să își îmbunătățească serviciul existent de la Amsterdam la Londra .

În 2021, NS a redus timpul de călătorie de la Amsterdam la Berlin și a crescut numărul de servicii Eurostar de mare viteză între Londra și Amsterdam de la trei la cinci pe zi.

De asemenea, nu este clar ce modificări vor fi făcute de data aceasta, se poate aștepta ca serviciul să devină mai rapid și mai frecvent pe baza acestor îmbunătățiri anterioare.

4. Un nou serviciu de tren de noapte de la Amsterdam la Barcelona

Conexiunile feroviare nord-sud în Europa sunt pe cale să se îmbunătățească mult.

În curând, operatorul feroviar olandez-belgian European Sleeper va opera un nou serviciu de tren de noapte de la Amsterdam la Barcelona .

În ciuda faptului că se află mai jos pe lista Comisiei, operatorul de tren privat spune că speră să lanseze acest serviciu în primăvara anului 2025.

Serviciul plănuiește să facă apel la Rotterdam, Anvers, Bruxelles și Lille - care are o conexiune din Londra - seara și Avignon, Montpellier, Perpignan, Figueras și Girona dimineața.

Aceasta va fi a doua rută care va fi lansată după ce primul tren de noapte al European Sleeper va ajunge pe șine în mai 2023, făcând legătura între Bruxelles, Amsterdam și Berlin .

Sprijinul Comisiei Europene va ajuta operatorul mult așteptat să depășească obstacolele existente, cum ar fi alocarea capacității și finanțarea materialului rulant.

3. Noi servicii de tren de la Roma și Milano la Munchen

Ferrovie dello Stato Italiane, deținută de statul italian, face echipă cu Deutsche Bahn pentru a lansa noi servicii de tren de la Roma și Milano la Munchen - susținute de UE.

DB operează deja servicii la prețuri accesibile de la Munchen la Verona și Bolzano și de la Frankfurt la Milano.

2. Servicii de tren pentru a conecta Lisabona cu A Coruña și Madrid

Operatorul de tren ILSA din Italia a primit sprijin pentru planurile sale de a lansa noi servicii de la Lisabona în Portugalia la A Coruña în nord-vestul Spaniei și Lisabona către capitala spaniolă, Madrid.

1. Catalonia va fi conectată la sudul Franței printr-un nou serviciu feroviar

Compania feroviară catalană Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya urmează să lanseze noi servicii de tren care leagă comunitatea autonomă de nord-est a Spaniei de sudul Franței, cu sprijinul Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE