Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Danemarca donează ”întreaga artilerie” Ucrainei după ce rușii au cucerit Avdiivka

Danemarca își trimite ”întreaga artilerie” în Ucraina, a anunțat premierul danez la Conferința de Securitate de la Munchen. Mette Frederiksen a făcut apel la alte state europene să sprijine Ucraina pentru a respinge invazia rusă.

Premierul danez Mette Frederiksen a luat cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen, în contextul în care Rusia a cucerit orașul Avdiivka, fapt ce a determinat retragerea forțelor ucrainene din această zonă a frontului. În acest context, șefa Guvernului de la Copenhaga a cerut statelor europene să ajute Ucraina.

”Acum (ucrainenii, n.red) ne cer muniție. Din partea daneză, am decis să donăm întreaga artilerie", a spus Mette Frederiksen, potrivit The Guardian.

Danemarca a făcut această donație, în condițiile în care Armata ucraineană duce lipsă de obuze de artilerie. Penuria a determinat diminuarea unor acțiuni pe front, după cum a avertizat încă din decembrie generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, conform agenției Reuters.

"Îmi pare rău să vă spun, prieteni, că încă mai există muniție pe stoc în Europa. Nu este vorba doar despre producție, pentru că avem arme, avem muniții, avem apărare antiaeriană pe care nu trebuie să o folosim noi în acest moment. Ar trebui să o livrăm Ucrainei”, a mai spus premierul danez Mette Frederiksen, potrivit Business Insider.

Cucerirea localității Avdiivka este considerată cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea orașului Bahmut în mai 2023 și are loc la aproape doi ani de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Regatul Danemarcei este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea acestei țări, pe 24 februarie 2022.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, ajutoarele militare ale acestui stat nordic pentru Ucraina au crescut cu 3,5 miliarde de euro, începând din noiembrie. Danemarca devine astfel unul dintre cei mai mari donatori militari, raportat la procentul din PIB.

Danemarca a promis ajutoare militare în valoare de 8,4 miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE