Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștenii ar putea plăti mai puțin pentru întreținere. Ministrul Energiei spune că s-a găsit soluţia pentru racordarea CET-urilor din Capitală direct la reţeaua Transgaz

Bucureștenii ar putea plăti mai puțin pentru întreținere și gaze. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că a fost găsită o soluţie pentru racordarea celor patru CET-uri din Capitală direct la reţeaua Transgaz. Acest lucru ar elimina costurile cu distribuitorul.

Elcen, compania care produce agentul termic în Capitală, are nevoie de gaze pentru a trimite, în final, căldură și apă caldă în apartamentele bucureștenilor. În prezent, aceste gaze sunt livrate în sistemul naţional de transport pe magistralele Transgaz şi vin până foarte aproape de cele patru CET-uri din Capitală. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că racordarea celor patru CET-uri din Capitală direct în reţeaua Transgaz ar putea reduce semnificativ costurile pe care Elcen le plătește distribuitorului.

Mai exact, ar fi vorba de 50 de milioane de euro pe an, în medie, potrivit ministrului.

Bucureștenii ar putea plăti prețuri mai mici la întreținere

Claudiu Crețu, director ELCEN: "Cu albastru, avem inelul de transport gaze TransGaz. Aici avem Cet Grozavești, soluția pentru CET Grozavești, CET Progresul și pentru CET Sud. În acest moment, avem semnat contract-studiu de fezabilitate de către Transgaz pentru a face aceste investiții."

Ministrul Energiei spune că lucrările se pot face în maximum trei ani, iar efectul imediat ar urma să se vadă în buzunarele bucureștenilor.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Factura, de fapt costul gigacaloriei ar trebui să fie similar cu cel din Oradea. Deci discutăm de o reducere de 60%. Apoi trebuie să facem o discuție publică despre nivelul subvenției. La București, subvenția este de 66%, acesta este costul acoperit de primărie. La Oradea, este de 15%. În urma acestor proiecte de investiții, de modernizări și scăzând costul gigacaloriei, trebuie să găsim o formulă să reducem și factura bucureștenilor și eventual să creștem și bugetul Capitalei pentru a investi în continuare, nu doar în termoficare."

Directorul ELCEN a semnat un acord la Washington, pentru un studiu care va fi făcut de experți americani. Capitala ar putea fi încălzită pe viitor cu apă geotermală extrasă din subteran.

Pe lângă o reducere a poluării, și facturile bucureștenilor racordați la sistemul centralizat ar putea fi mai mici. Energia geotermală ar putea ajuta la reducerea consumului de gaz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE