Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Bănescu deplânge moartea lui Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române îl numește „mutant” pe Putin

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a condamnat dur sfârșitul tragic al opozantului rus Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare.

Vasile Bănescu, reacție după moartea lui Alexei Navalnîi: Putin, „mutantul ctitor al totalitarismului în secolul XXI”

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit. Anunțul a fost făcut vineri de serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa de 19 ani. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat și el odată cu aflarea veștii decesului subit al lui Navalnîi, asemenea unor lideri politici internaționali, printr-un mesaj publicat în mediul online.

„Aleksei Navalnîi (1976-2024) a fost ucis pentru că s-a opus monstruozității totalitare cu un curaj și o verticalitate morală greu imaginabile. Dumnezeu să-l odihnească! A suprima o voce care strigă adevărul, a tortura și ucide un om care refuză să mintă și să nege realitatea, a aresta și brutaliza oameni care pun tăcut o floare peste memoria lui, a unui erou, aceste odioase lucruri le poate comite doar cineva care a abdicat de la umanitate”, a scris Bănescu, pe Facebook.

 El a continuat și l-a numit pe liderul de la Kremlin un mutant care „a abdicat de la umanitate” și care „este cel mai mare ctitor al totalitarismului din secolul XXI”.

„Mutantul, >>care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i însă negru cum îl prezintă toată lumea<<. Așa cred și mărturisesc slujitorii zeloși ai >>tatălui minciunii<<. Mutantul este chiar un ctitor. Cel mai mare ctitor al totalitarismului în secolul XXI”, a mai spus Vasile Bănescu, în aceeași postare.

Declarația reprezentantului BOR vine și în contextul în care președintele rus a arătat întotdeauna o puternică apropiere de Biserica Ortodoxă din Rusia. Uniunea Europeană consideră, de asemenea, regimul rus drept „singurul responsabil de moartea tragică” a lui Alexei Navalnîi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE