Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Bănescu deplânge moartea lui Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române îl numește „mutant” pe Putin

Publicat de: Euronews

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a condamnat dur sfârșitul tragic al opozantului rus Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare.

Vasile Bănescu, reacție după moartea lui Alexei Navalnîi: Putin, „mutantul ctitor al totalitarismului în secolul XXI”

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit. Anunțul a fost făcut vineri de serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa de 19 ani. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat și el odată cu aflarea veștii decesului subit al lui Navalnîi, asemenea unor lideri politici internaționali, printr-un mesaj publicat în mediul online.

„Aleksei Navalnîi (1976-2024) a fost ucis pentru că s-a opus monstruozității totalitare cu un curaj și o verticalitate morală greu imaginabile. Dumnezeu să-l odihnească! A suprima o voce care strigă adevărul, a tortura și ucide un om care refuză să mintă și să nege realitatea, a aresta și brutaliza oameni care pun tăcut o floare peste memoria lui, a unui erou, aceste odioase lucruri le poate comite doar cineva care a abdicat de la umanitate”, a scris Bănescu, pe Facebook.

 El a continuat și l-a numit pe liderul de la Kremlin un mutant care „a abdicat de la umanitate” și care „este cel mai mare ctitor al totalitarismului din secolul XXI”.

„Mutantul, >>care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i însă negru cum îl prezintă toată lumea<<. Așa cred și mărturisesc slujitorii zeloși ai >>tatălui minciunii<<. Mutantul este chiar un ctitor. Cel mai mare ctitor al totalitarismului în secolul XXI”, a mai spus Vasile Bănescu, în aceeași postare.

Declarația reprezentantului BOR vine și în contextul în care președintele rus a arătat întotdeauna o puternică apropiere de Biserica Ortodoxă din Rusia. Uniunea Europeană consideră, de asemenea, regimul rus drept „singurul responsabil de moartea tragică” a lui Alexei Navalnîi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE