Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va arăta răspunsul Israelului asupra Iranului și care este "călcâiul lui Ahile", în viziunea specialiștilor

Israelul a promis că va da o replică Iranului după atacul de pe 13 aprilie, cu peste 300 de drone și rachete, majoritatea interceptate. Iar israelienii calculează care ar fi răspunsul potrivit și când ar urma să aibă loc.

Specialiștii militari spun că ar exista câteva variante pe care armata IDF le ia în calcul: atacarea instalațiilor nucleare, atacarea bazelor militare sau eliminarea înalților oficiali. Printre opțiuni se numără și câmpurile petroliere sau depozitele de armament, însă și diversele "ramuri" ale iranienilor în țările vecine.

Cum arată armata Iranului

Israelul estimează că Iranul dispune de un personal de aproximativ 780.000 de militari, iar aici sunt incluși și cei din Garda Revoluționară, dar și rezerviștii. Practic, militarii activi sunt în jur de 580.000.

Capitolul forțe aeriene este aproape inexistent pentru iranieni, care stau foarte slab și dispun de 150-200 de avioane de luptă. Majoritatea sunt vechi și au fost cumpărate de a americani în urmă cu peste 45 de ani, conform publicației New York Times. Experții estimează că nivelul lor de întreținere este foarte scăzut, iar unele dintre ele nici măcar nu funcționează din cauza lipsei pieselor de schimb. Astfel, superioritatea israeliană este una extraordinară.

Iranienii dispun de o serie de sisteme de apărare antiaeriană, însă unele sunt foarte vechi, de calitate slabă și sunt fabricate în Iran, precum Horhad sau Bvar-373. De asemenea, ei au un alt sistem mai serios, care constă în bateriile S-300, produse de Rusia. În videoclipurile apărute în aceste zile, au fost observate camioane care transportă acest sistem către diferite destinații. Potrivit rapoartelor, forțele aeriene israeliene au multă experiență cu el, deoarece acest tip de baterie se află și în Siria.

Există o legătură strânsă între Iran și Rusia, în ceea ce privește dronele. Iranienii sunt cei mai buni la acest capitol, unde se remarcă prin dronele Shahed, pe care le utilizează și rușii în războiul din Ucraina.

Armata iraniană are și rachete balistice, dintre care unele au rază medie și lungă de acțiune, precum cele care au fost trase asupra Israelului pe 13 aprilie. Potrivit estimărilor, Iranul deține 3.000 astfel de rachete. Cu toate acestea, 50% dintre ele, potrivit unor surse americane, "nu își pot atinge deloc destinația".

  • Analiștii politici spun că fiecare dintre opțiuni are un preț pentru statul evreu.

„Suntem cu siguranță într-o nouă fază și într-o fază foarte periculoasă a confruntării israeliano-iraniene. Iranul a încercat cu siguranță să schimbe regulile jocului cu Israelul... Ne-am putea aștepta la mai multe runde de atacuri directe în viitor”, a declarat Raz Zimmt, expert la Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS) din Tel Aviv.

Deși Israelului i-ar fi greu să nu riposteze, după cum spune Raz Zimmit, este posibil să nu efectueze "un atac militar la scară largă împotriva țintelor din Iran”, deoarece Teheranul a promis că va riposta cu un răspuns și mai mare decât atacul lansat în weekend.

Cum va răspunde Israelul după aracul Iranului

Așadar, chiar și în cazul unui atac direct asupra Iranului, Israelul ar avea o superioaritate netă, dat fiind faptul că beneficiază de una dintre cele mai moderne armate din lume.

Însă este puțin probabil ca israelienii să atace direct Iranul. Prima țintă potențială o reprezintă câmpurile petroliere. Acesta este considerat "călcâiul lui Ahile" pentru iranieni, deoarece ei nu au aproape nicio apărare pentru așa ceva. Câmpurile petroliere sunt principala sursă pe care se bazează economia țării.

O altă posibilitate este un atac asupra instalațiilor și fabricilor militare. Iranienii au baze și depozite de rachete chiar și în buncăre situate sub pământ, precum și multe uzine militare. Unele dintre ele, cum ar fi fabrica de UAV (drone) din orașul Kermanshah, au mai fost atacate în trecut.

Atacarea instalațiilor nucleare este o altă posibilitate, deși probabilitatea ca Israelul să o facă este mică. În plus, ceea ce nu se știe "oficial" este că și israelienii au în jur de 100-150 de ogive nucleare. Dar un asemenea scenariu ar trebui scos din calcul, având în vedere consecințele sale.

Israelul poate elimina, de asemenea, membri înalți ai Gărzii Revoluționare sau comandanți ale altor diverse ramuri proxi din Orientul Mijlociu, care sprijină Iranul. Hamas este una dintre ele și iranienii le-au dat o mână de ajutor în orchestrarea atacului de pe 7 octombrie asupra Israelului.

Există însă și alte ramuri iraniene, precum Hezbollaul din Liban, al cărui comandant tocmai a fost eliminat de israelieni. Și milițiile Houthi, din Yemen, sunt vizate, iar israelienii vizează căpăteniile lor.

După o întâlnire de aproape trei ore, care a avut loc luni, cabinetul de război al Israelului și-a menținut hotărârea să răspundă atacului Iranului.

Iranienii spun că au atacat Iarselul, ca răspuns la acea lovitură israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc (Siria), care a avut loc pe 1 aprilie. În ciuda presiunilor din partea aliaților ca acest conflict să nu escaladeze, șeful de stat major al Forțelor de Apărare ale Israelului, generalul Herzi Halevi, a declarat că atacul Iranului asupra Israelului "va primi un răspuns".

  • SUA se așteaptă ca răspunsul militar al Israelului să fie limitat, după cum a declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației și o sursă familiarizată cu informațiile. Ei spun că "există sentimentul că Israelul trebuie să acționeze rapid".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE