Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul cere la ONU ”toate sancțiunile posibile” împotriva Iranului. ”E sponsorul numărul unu al terorii la nivel mondial”

Ambasadorul Israelului la ONU a cerut Consiliului de Securitate să aplice ”toate sancţiunile posibile” împotriva Iranului, în condițiile în care regimul de la Teheran a ordonat atacarea statului israelian cu peste 300 de drone și rachete.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit într-o ședință de urgență în care a condamnat atacul Iranului. Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU, a solicitat Consiliului de Securitate să impună sancțiuni mai dure împotriva Iranului.

"Consiliul trebuie să acţioneze (...) Să se impună toate sancţiunile posibile împotriva Iranului înainte de a fi prea târziu.

Iranul, sponsorul numărul unu al terorii la nivel mondial, și-a arătat adevărata față de factor destabilizator al regiunii și al lumii. Iar acum, chiar acum, este momentul în care lumea trebuie să nu mai ignore crimele Iranului și să ia măsuri. Așa cum a căzut masca Iranului, trebuie să cadă și îngăduința lumii. Se dă jos masca și trebuie puse mănușile”, a afirmat Gilad Erdan.

Iranul susține că s-a apărat: ”Această acțiune a fost necesară și proporțională”

Pe de altă parte, Iranul susține că nu a avut de ales și că și-a exercitat dreptul la autoapărare, după recentul atac al Israelului asupra consulatului iranian din capitala Siriei – Damasc.

”Forțele armate ale Republicii Islamice Iran au realizat o serie de atacuri împotriva unor obiective militare israeliene cu mii de rachete și drone. Operațiunea Iranului s-a desfășurat în totalitate pentru exercitarea dreptului inerent al Iranului la autoapărare, așa cum este prevăzut la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite și recunoscut de dreptul internațional. Această acțiune a fost necesară și proporțională.

A fost precisă și a vizat doar obiective militare și a fost realizată cu atenție pentru a minimiza potențialul de escaladare și pentru a preveni rănirea civililor”, a precizat Amir Saeid Iravani, ambasadorul Iranului la ONU.

Membrii Consiliului de securitate au condamnat atacul Iranului asupra Israelului și au făcut apel ca părțile să se abțină de la acțiuni care ar duce la escaladarea violenței în regiune. A fost în premieră când Iranul a lansat rachete asupra Israelului de pe propriul teritoriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE