Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un comandant al Hezbollah a fost ucis de o dronă israeliană. Bărbatul planifica lansări de rachete către Israel

Ismail Yusuf Baz, un comandant al Hezbollah a fost ucis în Liban, în urma unei lovituri israeliene, potrivit AP. Informația a fost confirmată de grupul militant susținut de Iran, într-un comunicat.

Un comandant al Hezbollah a fost ucis în Liban, în urma unei lovituri israeliene

Armata israeliană a precizat că Ismail Yusuf Baz avea misiunea de a planifica lansări de rachete către Israel de pe coasta libaneză.

Bărbatul a fost ucis de o dronă, care a țintit mașina în care se afla, potrivit AP. Alte două persoane au fost rănite.

Militanţii Hezbollah şi forţele israeliene s-au angajat într-un schimb de focuri după ce războiul dintre Israel și Hamas a început să ia amploare, în octombrie anul trecut. Aproape 260 de membri ai grupării și circa 50 de civili au fost omorâți de atunci în Liban. În Israel, au fost uciși nouă civili și 11 soldați.

Israelul, încă nehotărât în privința Iranului

Iranul nu are capacitatea de a descuraja armata israeliană. Este declarația ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, care subliniază că ţara sa va şti cum să-şi învingă inamicii dacă se va extinde conflictul din Orientul Mijlociu.

O întrunire a cabinetului israelian de război, care trebuia să aibă loc marți, a fost amânată pentru astăzi fără nicio explicație.

În momentul de față, liderii politici israelieni încearcă să se pună de acord asupra acțiunilor de răspuns.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Iranul nu va fi capabil să pună în aplicare o altă ecuație de descurajare împotriva statului Israel. Avioanele Forțelor Aeriene (Israeliene n.r.) operează peste tot, cerul din Orientul Mijlociu este deschis. Pe orice duşman care va lupta împotriva noastră vom şti cum să-l lovim, oriunde s-ar afla”.

Susținătorii internaționali ai Tel Avivului spun că vor apăra Israelul în continuare, dar nu sunt de acord cu acțiuni militare directe, în care spun că nu se vor angaja.

Profitând de neînțelegerile dintre politicienii israelieni, Iranul amenință că va răspunde cu arme pe care încă nu le-a folosit dacă este atacat.

Ali Bagheri Kani, adjunct al ministrului iranian de Externe: „Dacă, din orice motiv, regimul sionist face cea mai mică mișcare răuvoitoare împotriva patriei noastre, a cetățenilor noștri sau a intereselor noastre, se va confrunta cu siguranță cu un răspuns hotărât și dur. Așa cum am spus, nu va mai exista un decalaj de 12, 13 zile între o mișcare a regimului sionist și răspunsul puternic al Iranului. Sioniștii trebuie să socotească acum în câteva secunde, nu în ore”.

Israelul cere să fie aplicate sancțiuni asupra economiei Iranului

Statele Unite se așteaptă ca răspunsul militar al Israelului să fie limitat și, posibil, de mai mică amploare, urmând a fi vizate mai ales grupările militante sprijinite de Iran, așa cum sunt Hezbollah în Liban și rebelii Houthi în Yemen.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: „Iată, aici, corpul uneia dintre rachetele balistice care a fost lansată din Iran spre Israel. Aceste rachete balistice sunt cele care au 500 de kilograme de explozibili în focos. Vorbim despre peste 110 rachete balistice venite din Iran care vizau Israelul. Asta înseamnă 60 de tone de explozibili, direct către Israel”.

În acest timp, Israelul cere unui număr de 32 de țări să aplice sancțiuni asupra economiei Iranului. Guvernul israelian organizează o așa numită ofensivă diplomatică internațională și cere altor state să sancționeze Iranul în urma atacului din weekend.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE