Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum te poți plimba cu ”un pachet suspect” în Portul Constanța, cu o taxă de 22 de lei. Verificările la intrarea și ieșirea din port lipsesc

Portul Constanța - zonă controlată și de securitate pentru persoanele neautorizate. Cel puțin în teorie. Realitatea este, însă, că oricine, oricând poate intra și ieși din port fără a fi controlat de nimeni.

În acest fel tot oricine și tot oricând poate scoate din port mărfuri de toate felurile, inclusiv substanțe stupefiante.

Cristi Popa, jurnalist Euronews: Acesta este pachetul nostru. Scopul este să intrăm cu această pungă la vedere, în care am disimulat un conținut de produs făinos de culoare albă care prin prisma modului în care este ambalat ar putea ridica cel puțin suspiciuni cu privire la conținut.

Conform regulamentului portuar, orice persoană care intrâ în port trebuie legitimată iar după verificare i se oferă un card de vizitator care poate fi solicitat polițiști sau personalul portuar în orice moment.

Cristi Popa, jurnalist Euronews: Nu am fost legitimați, ni s-a cerut doar să plătim o taxă de intrare. Am intrat cu 22 de lei cu pachetul suspect pe bord. Oamenii ne-au spus că putem să putem să ne plimbăm efectiv prin port timp de 24 de ore pentru că am achitat această taxă pe care o cer autoritățile. Nu am fost întrebați nici unde mergem, de ce mergem, ce transportăm, absolut nimic. Este extraordinar. Dacă ți-ai luat tichetul în valoare de 22 de lei, practic ți se deschide o întreagă lume fără nicio problemă.

Timp de câteva ore cei doi au mers cu mașina în port și au străbătut mai bine de 20 de kilometric în interior. Fără nicio întrebare au ajuns inclusiv în mai multe dane unde erau acostate nave.

Cristi Popa, jurnalist Euronews: O zi întreagă ne-am plimbat cu acest pachet prin tot portul. Nu a mai rămas nici măcar un cotlon pe care să nu-l fi străbătut într-un fel sau altul în încercarea de a găsit totuși pe cineva un paznic sau poliția care să ne întrebe ce este cu noi aici, ce este cu acest pachet. Acum ne-am oprit chiar lângă un vapor. Dacă ne dăm silința putem să urcăm și pe vapor.

Polițiștii spun că sunt prea puțini și nu reușesc să verifice tot ce intră în port. Dacă în 2011 pe platforma portuară se aflau undeva în jur de 50 de polițiști după tăierile bugetare din 2011 pe o tură de serviciu de 12 ore se află cel mult 10 polițiști doar o parte din aceștia merg în control la nave iar o parte sunt posturi fixe.

În Portul Constanța sunt 20 de mii de angajați care intră zilnic cu sacoșă și nu reprezintă pentru paznici că cineva intră cu o sacoșă. Nu pot verifica timp de 12 ore pe toată lumea care intră cu sacoșă sau iese din port cu geanta.

Ministrul de Interne susține că este la curent cu problema securității din port și cu lipsa de personal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE