Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum să petreci Crăciunul în străinătate. Destinatiile în care poți să petreci sărbătorile de iarnă într-un mod unic

În mod tradițional, Crăciunul reprezintă o sărbătoare care se învârte în jurul familiei, a cadourilor și a mâncărurilor delicioase. Pentru alții însă, zilele liniștite dintre 25 decembrie și Anul Nou reprezintă cel mai bun moment pentru a da frâu liber dorinței de a călători.

Întrucât anul acesta restricțiile COVID au fost relaxate, petrecerea sărbătorilor de iarnă în străinătate poate să fie o provocare. Iată sfatul comunităților online de nomazi digitali, expatriați și iubitori de călătorii pentru cum să îți faci o vacanță de vis.

Este mai bine să păstrăm tradițiile sau să îmbrățișăm alternativa?

Pentru cei obișnuiți să sărbătorească Crăciunul acasă, aceasta pare a fi întrebarea esențială. Nu există un răspuns corect, desigur, dar există o întreagă gamă de experiențe.

Nina Clapperton, o nomadă digitală cu normă întreagă din Toronto, a petrecut ultimele cinci Crăciunuri singură - și în străinătate ori de câte ori a fost posibil.

„Cred că cel mai bine este să te implici total în cultura în care te afli. Când am fost în Noua Zeelandă, am făcut un pește prăjit pe plajă. În Germania, am participat la trei piețe de Crăciun într-o singură zi.”, spune ea.

Bloggerița în vârstă de 27 de ani încă se bucură să participe la întâlnirile de familie prin FaceTime. Familia ei a pus o pălărie de Moș Crăciun în vârful iPad-ului pentru ca ea să poată apărea în poza cu nepoții.

„Pentru mine, Crăciunul este pur și simplu prea mult. Există foarte multă presiune la marile evenimente de familie. Mi se pare chiar și noțiunea de "trebuie" cu tradițiile un fel de claustrofobie. Faptul că am reușit să schimb în fiecare an, că nu am așteptări și că mi-am permis să fac ceea ce vreau eu - nu ceea ce vor alții - a fost excelent. În sfârșit, mă bucur din nou de Crăciun!", adaugă Nina.

Summer Rylander, o scriitoare de călătorii care locuiește la Nürnberg, este o altă persoană care zboară frecvent în timpul sărbătorilor. Din 2017, în fiecare an, în jurul datei de 23-25 decembrie, ea pleacă cu avionul împreună cu soțul ei în jurul datei de 23-25 decembrie.

Ce rost are să călătorești în altă parte dacă vei petrece tot timpul încercând să recreezi sentimentul de a fi acasă de sărbători?

„În ceea ce privește tradițiile, eu zic să îmbrățișăm neconvenționalul. Ce rost are să călătorești în altă parte dacă vei petrece tot timpul încercând să recreezi sentimentul de a fi acasă de sărbători?". Bucurați-vă de a face ceva diferit!”, răspunde Summer.

Cum poți păstra viu spiritul Crăciunului în vacanță?

Expații au fost mai dornici să păstreze ornamentele tradiționale. Lin De Leeuwerk s-a mutat din Kyoto în Bangkok împreună cu familia ei în urmă cu un an și au instalat aceleași decorațiuni: "același brad micuț de Crăciun cu aceleași ornamente, același calendar advent, aceleași lumânări!".

Mâncarea și băutura sunt modalități cheie de a adăuga detalii festive zilei, dacă doriți, creând un mic portal către casă.

„Muzica, mirosul prăjiturilor proaspăt coapte, latte cu turtă dulce, vin fiert... exact ca acasă, în Germania", își amintește Christina Gawe, reporter TV și proprietar de cafenea în Bangkok.

De asemenea, ea adoră "varietatea tropicală" pe care o oferă orașul, inclusiv vinul fiert și oamenii și femeile de turtă dulce în bikini.

„Mă conectez prin intermediul artelor”, spune Betsy Palmerston, care a zburat inițial în Thailanda pentru a scăpa de iernile reci din Toronto și a sfârșit prin a rămâne după ce COVID a lovit.

Pentru unii oameni, călătoria în locuri și mai festive face parte din atracție. După ce a urmărit pregătirea "fabuloasă" a sezonului de sărbători în timp ce locuia în ambele țări, scriitoarea Liz Warkentin concluzionează că "nimeni nu face Crăciunul atât de bine ca în Germania și Austria".

Dar s-a bucurat, de asemenea, să afle despre noi tradiții din alte părți. În Columbia, Liz a observat „Ziua lumânărilor mici” (Día de las velitas), pe 7 decembrie. Oamenii pun lumânări în fața caselor lor în onoarea Fecioarei Maria și a Immaculatei sale Concepții, pe care Biserica Catolică o datează în ziua următoare.

"A fost foarte frumos și cu adevărat încântător", își amintește ea.

Toți cei care sărbătoresc au propria abordare unică a Crăciunului. Și este un moment bun să ne amintim că toți cei care călătoresc au și ei propriile motive pentru a face acest lucru; un plus de bunăvoință nu strică niciodată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE