Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghid de supraviețuire pentru călătoriile de Crăciun. Sfaturile experților pentru o călătorie fără probleme

Este sezonul „bucuriei” – și să ajungi devreme la aeroport. De la cumpărarea de cadouri de ultimă oră până la întâlnirile incomode, Crăciunul poate fi stresant.

Călătoriile de sărbători pot agrava aceste anxietăți de vacanță. Cu greve și vreme rea prezisă, spectrul anulărilor și întârzierilor pare să se mărească din ce în ce mai mult.

Din fericire, ajutorul este la îndemână. Euronews Travel a vorbit cu un expert pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru călătorii ușoare în acest sezon de vacanță.

„Călătoria este destul de stresantă în cel mai bun caz. Crăciunul este o perioadă deosebit de aglomerată.”, spune Evan Day, șeful departamentului de management EMEA la KAYAK.

Iată tot ce trebuie să știi pentru a învinge stresul și pentru a vă asigura o călătorie fără probleme de acest Crăciun.

Cât de devreme ar trebui să ajung la aeroport?

Multe dintre greve vor afecta timpul necesar pentru a ajunge la aeroport. Trebuie să veniți din timp pentru a evita întârzierile - și să calculați atent timpul pentru a ajunge la terminal, recomandă Day.

În cele mai multe cazuri, ar trebui să ajungeți la aeroport cu două-trei ore înainte de zbor. Sosirea mai devreme de atât poate agrava cozile, deoarece călătorii prea nerăbdători aglomerează sala de plecări.

Cu toate acestea, aeroporturile modifică ocazional acest sfat - de exemplu, în timpul verii, pasagerii aeroportului Schiphol din Amsterdam au fost sfătuiți să ajungă cu cinci ore înainte de decolare. Verificați site-ul web al aeroportului de plecare în zilele premergătoare călătoriei dumneavoastră.

Cum pot evita cozile lungi de la aeroport?

Există mai multe modalități prin care puteți reduce timpul de așteptare la coadă. Pentru a trece de controlul de securitate, evitați să purtați prea multe bijuterii - metalul va declanșa scanerele - și asigurați-vă că nu transportați lichide de peste 100 ml.

Dacă aveți doar bagaje de mână, veți putea trece fără probleme de predarea și preluarea bagajelor la fiecare capăt al zborului.

„Dacă aveți flexibilitatea de a călători doar cu bagajele de mână, atunci puteți economisi mult timp la aeroport”, explică Day.

Alternativ, multe aeroporturi și companii aeriene oferă o trecere rapidă la securitate.

„Nu este prea scump. De obicei, îl puteți cumpăra prin intermediul companiei aeriene sau al agenției de turism”, recomandă Day.

„Asta vă ajută, vă oferă un pic de liniște sufletească pentru a sări peste cozile când ajungeți la porțile de securitate”.

Care sunt cele mai bune alternative la zborul cu avionul?

Dacă doriți să reduceți șansele de anulare a zborului și să reduceți la minimum amprenta de carbon, luați în considerare posibilitatea de a lua trenul.

Cu o rețea feroviară care se întinde pe mai mult de 200.000 km, Europa are o mulțime de opțiuni pentru călătorii pe calea ferată.

De asemenea, este mai bine pentru planetă - conform Agenției Europene de Mediu, călătoriile cu trenul reprezintă 14 grame de emisii de CO2 pe pasager-milă. Călătoria cu avionul generează 285 de grame pe aceeași distanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE