Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum să alegi pepenele perfect. Trucuri direct de la vânzătorii din Obor

Pepenii sunt nelipsiți de pe mesele românilor, în această perioadă. Alegerea lor a devenit o artă, iar pentru a o stăpâni, am dat o fugă în Piața Obor din București și am rugat mai mulți comercianți să ne spună din secrete.

@euronews.romania Pepenii, vedetele sezonului cald, sunt nelipsiți de pe mesele românilor în această perioadă. Alegerea pepenelui perfect a devenit o artă, iar pentru a o stăpâni, am dat o fugă în Piața Obor din București și am rugat mai mulți comercianți să ne spună secretele lor. Subiectul este disponibil pe euronews.ro. #obor #pepeni #fyp #foryou #euronewsromania #stiri #news #stiriromania ♬ Chill Vibes - Tollan Kim

Sunetul

Pentru nea Lucian, de loc din Dăbuleni, unul dintre emiratele bostanilor de pe la noi, alegerea nu poate fi făcută altfel decât ciocănind împricinatul. Urechea fină ar trebui să identifice, în răspuns, un ecou "de geam". Semn că harbuzul e numai bun de luat la subraț și transportat în intimitatea propriei bătături.

Am descoperit, totuși, că ”sunetul potrivit” ...sună, vorba aceea, într-un fel în sudul țării și se varsă pe cu totul alte note spre est. Nea Vasile, care nu i-ar fi scăpat lui Panait Istrati, dacă-l întâlnea pe stradă la Brăila, ne spune că, atunci când verifici pepenele, trebuie să sune "a gol".

Codița

Tanti Miruna, tot din Dăbuleni, are un zâmbet de reclamă. Dacă nu este deja, probabil că va fi o bunicuță de excepție. Pentru dumneaei, ochiul trebuie să analizeze scrupulos codița pepenelului. Dacă e încă verde, să îi dăm pace. În schimb, dacă dispare "perișorul", se poate purcede către prețioasa achiziție.


Tactica, suntem avertizați, este infailibilă, transmisă din bătrâni prin viu grai, ca un veritabil tezaur folcloric.

Coaja

La ochi ar trebui luată și coaja pepenelui, un alt indicator esențial. Pata galbenă este mărturia traiului la sol al fructului. Daca e ceva mai închisă, e de bine - soarele l-a copt zdravăn. Tot de la tanti Miruna aflăm că, și la pepeni, e ca la Miss: îl alegi mereu pe cel mai frumos, cu coaja lucioasă, ”sclipicioasă”.

Greutatea și dopul

Chiar dacă un pepene poate părea mai mic decât ceilalți, secretul stă în greutatea sa. Dacă pepenele trage zdravăn în jos, cel mai probabil este suculent și gustos, deoarece conține mai multă apă.

Sigur, cea mai simplă metodă pentru un test ad-hoc rămâne celebrul "dop". Se face ”la fund sau pe burtă”, nu în altă parte - ni se șoptește din spatele tarabelor - și e musai să-l guști pentru a nu pleca acasă Toma Necredinciosul.

Altfel, comercianții spun că alegerea pepenilor perfecți începe din câmp, iar în piețe vin doar cu cea mai bună marfă. Producția de anul acesta este bogată, iar pepenii foarte copți.

Se vând cu prețuri de la 2-2,5 lei în marile magazine și 4 lei la piață, direct de la cultivatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE