Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legumele din piețe, testate pentru a verifica nivelul de nitrați. Comerciant: ”Nu știm câte pesticide au, cât e gradul de ridicat”

Este perioada în care legumele și fructele sunt cele mai căutate. În piețe au apărut produse locale, însă, în continuare sunt și din import. Pentru a avea o imagine reală asupra produselor din piețele din Iași, administratorul verifică nivelul nitraților a mărfii de pe tarabe.

Un astfel de control are loc zilnic. Rezultatul: căpșunele românești și pepenii din Grecia nu sunt bune de mâncat din cauza pesticidelor. Comercianții dau din umeri și spun că ei doar vând marfa.

”Noi le cumpărăm și le vindem. Nu le producem”, spune un comerciant. 

”Nu știm câte pesticide au, cât e gradul de ridicat. Ar trebui să luați măsuri mai ample la vămi, la noi în țară la producători.  Dacă se consumă pepene, de exemplu, în consum exagerat, poate dăuna la sănătate. Dar nu cred că dăunează că așa sunt la toate legumele și fructele”, spune un alt comerciant.  

”Nu iau ardei strâmb. Nu-l poate tăia nici măcar la ciorbă. Pentru ciorbă caută un ardei să fie perfect”, spune un vânzător de legume. 

”De exemplu, asta (n.red. - roșia) pe care o văd tăiată să nu aibă verde sau galben în interior. Și culoarea să fie roșie la suprafață. La castraveți, să nu fie moi”, a explicat un client. 

Clienții, încurajați de teste să cumpere mai mult din piață

Un astfel de rezultat oferă încredere celor care vor să cumpere castraveți din piață. Controlul a avut loc în Piață Nicolina din Iași. Administratorul piețelor este cel care verifică marfa de pe tarabe, dacă valoarea nitraților este ridicată sau conformă.

În căutarea celor mai gustoase, sănăstoase și ieftine legume și fructe, oamenii spun că astfel de verificări îi încurajează să cumpere din piață.

”Noi nu știm ce mâncăm, pe ce dăm banii. Este foarte bine că se face așa ceva. Se mai selectează. Sunt foarte mulți care vin cu fel de fel de produse”, spune un client al pieței. 

”Merg pe încredere. Cred ca am ajuns exact ca ăla din Rasputin, știți. Când s-a început cu otravă puțin, puțin, de acum bei otravă cu paharul. Așa și eu acum. Cred că mănânc roșii roșii cu tot cu otravă”, menționează o altă persoană. 

Radu Botez, directorul SC. EcoPiața Iași: ”Noi doar administrăm piețele. Deci nu avem o posibilitate legală de a face efectiv ceva. Dacă vom constata că la mai multe produse există depășiri, vom sesiza Direcția pentru Sănătate pentru a lua măsurile necesare.”

Rezultatele verificărilor sunt făcute publice pe rețelele de socializare pentru ca lumea să știe ce cumpără. Scopul este și de a atrage pe tineri în piețe arătând că sunt și produse bune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE