Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a răspuns Coreea de Nord acuzațiilor privind trimiterea de obuze de artilerie către Rusia

Coreea de Nord a negat afirmațiile americane potrivit cărora ar trimite obuze de artilerie și muniție Rusiei pentru a fi folosite în războiul acesteia împotriva Ucrainei, iar marți a acuzat Statele Unite că mint.

Rusia a trimis liderului nord-coreean un tren cu 30 de cai

Dezmințirea vine în urma a zeci de teste de armament efectuate de Coreea de Nord, inclusiv rachete cu rază scurtă de acțiune și o rachetă balistică intercontinentală. Coreea de Nord s-a apropiat de aliatul tradițional Rusia în ultimii ani și chiar a sugerat că a trimis forță de muncă pentru a ajuta la reconstrucția teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina. Statele Unite au acuzat Coreea de Nord, una dintre cele mai înarmate țări din lume, că furnizează muniție din epoca sovietică, cum ar fi obuze de artilerie, pentru a reface stocurile rusești care au fost epuizate în Ucraina.

Săptămâna trecută, Rusia i-a trimis lui Kim Jong Un, liderul nord-coreean, un tren încărcat cu 30 de cai de rasă, deschizând granița cu vecinul său pentru prima dată în doi ani și jumătate. Kim este un călăreț pasionat, iar presa de stat l-a ilustrat adesea galopând pe trasee montane înzăpezite călare pe un cal alb. Caii, trotteri Orlov, sunt apreciați în Rusia.

Purtătorii de cuvânt ai Căilor Ferate din Orientul Îndepărtat ale Rusiei au declarat la 2 noiembrie pentru agenția de știri de stat că primul tren s-a îndreptat spre Coreea de Nord cu cei 30 de cai și că următorul tren va transporta medicamente.

Experții spun că este posibil ca țara să caute combustibil rusesc, precum și transferuri de tehnologie și bunuri necesare pentru a-și dezvolta capacitățile militare, în timp ce urmărește sisteme de arme mai sofisticate.

„Remarci nesăbuite”

În septembrie, Coreea de Nord a repornit serviciul de trenuri de marfă cu China, cel mai mare partener comercial al său, punând capăt unei întreruperi de cinci luni.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a acuzat Coreea de Nord că furnizează în mod clandestin un „număr semnificativ” de transporturi de muniție către Rusia. El a declarat că Statele Unite cred despre Coreea de Nord că încearcă să ascundă ruta de transfer, făcând să pară că armele sunt trimise către țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

„Considerăm că astfel de mișcări ale SUA fac parte din încercarea ostilă a acestora de a păta imaginea (Coreei de Nord) pe arena internațională”, a declarat un director adjunct neidentificat de la biroul militar pentru afaceri externe al ministerului nord-coreean, într-o declarație transmisă de presa de stat.

„Precizăm încă o dată că nu am avut niciodată <afaceri cu arme> cu Rusia și că nu avem niciun plan de a face acest lucru în viitor”, a declarat vicedirectorul.

În septembrie, oficiali americani au confirmat o constatare recent declasificată a serviciilor de informații americane potrivit căreia Rusia era în curs de a cumpăra milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord. Coreea de Nord a respins ulterior acest raport, cerând Washingtonului să înceteze să mai facă „remarci nesăbuite” și să „își țină gura”.

Posibilă încălcare a sancțiunilor ONU privind armele 

Lovită de sancțiuni internaționale și controale la export, Rusia a cumpărat în august drone de fabricație iraniană, despre care oficialii americani au spus că au avut probleme tehnice. Experții văd Coreea de Nord drept o altă opțiune bună pentru aprovizionarea Rusiei cu muniții.

Chiar și în timp ce cea mai mare parte a Europei și a Occidentului s-a retras, Coreea de Nord a făcut presiuni pentru a stimula relațiile cu Rusia, acuzând SUA pentru criză și denunțând „politica hegemonică” a Occidentului. În iulie, Coreea de Nord a devenit singura națiune, în afară de Rusia și Siria, care a recunoscut teritoriile Donețk și Luhansk ca fiind independente.

Posibila furnizare de arme de către Coreea de Nord către Rusia ar fi o încălcare a rezoluțiilor ONU care interzic Nordului să facă comerț cu arme cu alte țări. La începutul acestui an, Rusia și China s-au opus deja prin veto unei încercări conduse de SUA de a înăspri sancțiunile împotriva Coreei de Nord din cauza seriei sale de teste cu rachete balistice, care sunt interzise prin mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE