Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord neagă exportul de arme către Rusia, pe fondul războiului din Ucraina

Coreea de Nord a criticat rapoartele serviciilor secrete americane privind transferurile de arme către Rusia în timpul războiului din Ucraina, declarând că nu a făcut și nu intenționează să facă acest lucru și a catalogat afirmațiile ca fiind o încercare de a păta imaginea națiunii. Într-un raport al presei de stat de joi, un oficial nord-coreean anonim din domeniul apărării a spus Statelor Unite să înceteze să mai facă „remarci nesăbuite” și să „își țină gura”.

Exporturile de arme încalcă rezoluțiile ONU

Oficialii administrației Biden au confirmat la începutul acestei luni o evaluare declasificată a serviciilor de informații americane potrivit căreia Rusia era în curs de a cumpăra arme din Coreea de Nord, inclusiv milioane de proiectile de artilerie și rachete.

Moscova a fost, de asemenea, acuzată că a cumpărat arme, cum ar fi drone, de la țări precum Iran, în încercarea de a atenua penuria severă de aprovizionare din Ucraina, agravată de controalele și sancțiunile la export conduse de SUA. Declarația nord-coreeană a venit la câteva săptămâni după ce Moscova a descris constatarea serviciilor de informații americane ca fiind „falsă”.

Exporturile de arme nord-coreene către Rusia ar încălca rezoluțiile ONU care interzic țării să importe sau să exporte arme. Oficialul nord-coreean a subliniat că Pyongyangul nu a recunoscut niciodată sancțiunile „ilegale” ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva țării „puse la cale de SUA și de forțele sale”.

Oficialul a declarat că exportul și importul de echipamente militare este un „drept legal specific unui stat suveran”, potrivit unei traduceri în limba engleză a declarației publicate de agenția oficială de știri Korean Central News Agency a Nordului.

„Dar profităm de această ocazie pentru a clarifica un lucru. Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu vom avea în plan să le exportăm. Nu se știe cu siguranță de unde provine zvonul pe care SUA îl răspândesc, dar acesta are ca scop pătarea imaginii RPDC”, a declarat oficialul, care a fost descris ca fiind un director general adjunct al biroului de echipament general al Ministerului Apărării Naționale.

Experții spun că Coreea de Nord, dacă este dispusă, ar putea deveni o sursă majoră de arme de calibru mic, artilerie și alte muniții pentru Rusia, având în vedere compatibilitatea sistemelor lor de apărare bazate pe rădăcinile sovietice.

Apărarea Coreei de Sud, prioritară

Coreea de Nord a căutat să strângă relațiile cu Rusia, chiar și în timp ce cea mai mare parte a Europei și a Occidentului s-au îndepărtat, acuzând SUA pentru criză și denunțând „politica hegemonică” a Occidentului. Guvernul nord-coreean a dat chiar de înțeles că este interesat să trimită muncitori în construcții pentru a ajuta la reconstrucția regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

În iulie, Coreea de Nord a devenit singura națiune, în afară de Rusia și Siria, care a recunoscut independența teritoriilor controlate de Moscova în estul regiunii Donbas, așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk.

Coreea de Nord a folosit, de asemenea, războiul ca pe o fereastră pentru a-și accelera propria dezvoltare de armament, testând zeci de arme, inclusiv primele sale rachete cu rază lungă de acțiune din 2017, exploatând astfel o diviziune în Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia și China au blocat încercările Washingtonului de a înăspri sancțiunile împotriva Pyongyangului.

Sung Kim, reprezentantul special al administrației Biden pentru Coreea de Nord, s-a întâlnit joi la Seul cu omologul sud-coreean Kim Gunn, unde și-au exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la escaladarea doctrinei nucleare a Nordului, descrisă în noua lege, a declarat Ministerul sud-coreean de Externe.

Diplomații au reafirmat angajamentul Washingtonului de a apăra Coreea de Sud în cazul unui război nuclear cu întreaga gamă de capacități militare, inclusiv nucleare.

Aliații și-au menținut, de asemenea, evaluarea veche de câteva luni potrivit căreia Coreea de Nord se pregătește să efectueze primul său test nuclear din 2017 și au discutat despre contramăsuri „severe” în cazul unei astfel de acțiuni, a precizat ministerul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE