Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată. Anunțul făcut de armata sud-coreeană

Publicat de: Mirabela Vasile

Armata sud-coreeană a declarat că țara vecină Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică „neidentificată”, a anunţat vineri armata sud-coreeană.

Anunțul vine pe fondul temerilor privind un nou test nuclear al Phenianului, informează AFP.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată” spre Marea Japoniei, a anunţat Statul Major interarme sud-coreean (JCS), fără a oferi alte detalii.

Acest tir intervine la puţin timp după o întrevedere între miniştrii adjuncţi ai afacerilor externe american, nipon şi sud-coreean, care s-au angajat să-şi întărească operaţiunile de descurajare în regiune.

„Am convenit să ne întărim cooperarea (...) pentru ca Phenianul să pună imediat capăt imediat activităţilor sale ilegale şi să reia negocierile pentru denuclearizare”, a declarat în timpul acestei întrevederi sud-coreeanul Cho Hyun-dong.

„Cele trei ţări au convenit asupra necesităţi unui răspuns de o forţă fără precedent în cazul în care Coreea de Nord va întreprinde al şaptelea său test nuclear”, a declarat el pentru presă.

Coreea de Sud şi SUA au avertizat de mai multe ori că Phenianul ar putea fi pe punctul de a realiza un nou test nuclear, pentru prima dată după 2017, după o serie de tiruri cu rachete balistice în ultimele săptămâni.

O rachetă a survolat Japonia luna trecută, iar Coreea de Nord a afirmat apoi că a efectuat exerciţii nucleare tactice.

„Toate aceste comportamente sunt periculoase şi profund destabilizatoare”, a avertizat secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman, îndemnând Coreea de Nord „să se abţină de la noi provocări”.

Marţi, Coreea de Nord a întreprins circa 240 de tiruri, potrivit JCS, care a calificat acest gest drept "încălcare manifestă" a acordului din 2018, potrivit agenţiei Yonhap. Acest acord a stabilit "o zonă maritimă tampon" menită să prevină tensiunile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE