Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, criticată. Europol: speranța de viață a polițiștilor este de 64 de ani, deci nu apucă pensia

Încep să apară reacții dure după ce ministrul Muncii a anunțat că vârsta de pensionare va crește treptat până toți românii până la 65 de ani. De exemplu, sindicatele transmit că polițiștii își pierd viața, în medie, la 64 de ani. Astfel că ar avea șanse mici să mai prindă prima pensie. Ministrul Marius Budăi a spus că modificările pentru pensii au fost agreate cu Comisia Europeană.

Marius Budăi, ministrul Muncii: ”Fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani.”

Părerile sunt împărțite

Fostul șef al CCR Augustin Zegrean este de părere că toți românii ar trebui să iasă la pensie mai devreme de 65 de ani, nu doar magistrații. 

Augustin Zegrean, fostul șef al CCR: ”Nu există motive ca ei (n.r magistrații) să se pensioneze mai repede. Nu sunt mineri, nu lucrează în mină. Nu își afectează grav sănătatea muncind. Magistrații de la CEDO ies la pensie la 70 de ani. În țările Nordului, de exemplu, se reduce săptămâna de lucru la 3-4 zile. Noi trebuie să muncim mai mult și mai prost, probabil, ca să putem să suportăm țara asta. Deci dacă lucrezi până la 65 de ani, mai ai vreo șase ani să-ți pregătești înmormântarea.”

Reprezentanții sindicatului Europol spun că polițiștii trăiesc, în medie, încă 12 ani după ce ies la pensie. Astfel că mărirea vârstei de pensionare ar putea destabiliza și mai mult sistemul.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol: ”Dacă astăzi vârsta medie de pensionare în rândul polițiștilor din stradă este de 52 de ani, cu încă 12 ani înseamnă 64 de ani. Ceea ce înseamnă că, din punctul nostru de vedere, polițiștii nu ar trebui să mai beneficieze de pensie. În mod natural, când vor ajunge la 65 de ani ori vor muri, ori la scurt timp după ce vor ieși la pensie vor avea aceeași soartă.”

Fostul comandant Virgil Bălăceanu spune că nu ar avea sens ca România să păstreze în Armată oameni depășiți din punct de vedere fizic.

Virgil Bălăceanu, fost comandant: ”Este greu de crezut că un soldat gradat profesionist poate face față solicitărilor, mai ales fizice, până la 65 de ani. Sunt solicitări, mai ales din punct de vedere fizic și psihic, care duc mai repede la uzura organismului decât în cazul civililor.”

Care este situația în Europa?

În medie, bărbații din Europa ies la pensie la 64 de ani, iar femeile la 63 de ani. Există și state în care vârsta standard de pensionare este de cel puțin 65 de ani, cum ar fi Germania, Portugalia sau Italia. De asemenea state precum Austria, Bulgaria, Belgia, Croația sau Spania plănuiesc să creastă vârsta de pensionare în următorii ani.

Sociologii sunt de părere că nu doar vârsta de pensionare ar trebui egalizată între femei și bărbați, ci și remunerația. Egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați este un jalon prevăzut în PNRR.

Oana Băluță, conferențiar universitar Facultatea de Jurnalism: ”Femeile nu muncesc doar pe piața muncii. Ci femeile muncesc și în gospodărie. Există ceea ce noi numim munci domestice și munci de îngrijire, în care femeile îngrijesc copii, persoane vârstnice sau adulți teoretic autonomi, adică bărbați.”

Vor exista și anumite excepții în ceea ce privește vârsta de pensionare în România. De exemplu, balerinii și acrobații vor putea în continuare să iasă mai devreme la pensie. Femeile se pot pensiona la 40 de ani, iar bărbații la 45 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE