Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare va ajunge treptat la 65 de ani, pentru femei și bărbați

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că împreună cu specialiștii Comisiei Europene au convenit asupra unor principii și criterii privind legea pensiilor, astfel încât să poată fi îndeplinit jalonul din PNRR. Printre măsurile convenite se numără și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.  

”Creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii.”

Proiectul va fi depus joi în Parlament

Alte principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană, potrivit ministrului Muncii:

  • ”Drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut și în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade, raportarea să fie la întreaga perioadă, astfel nu vor mai fi alese câteva perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi o raportare la întreaga perioadă;
  • Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate, pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare;
  • Eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unei legi speciale. Acest lucru se face și s-a făcut până acum. Prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, după cum știți în lege este exemplul cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, 20 de ani cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi.”

Astfel, ministrul a explicat că parlamentarii și magistrații nu își vor mai putea alege perioada la care este raportată baza de calcul pentru pensie, însă acest lucru se va întâmpla treptat. El a menționat că la lege vor fi anexate diverse tabele, care, în funcție de luna și anul ieșirii la pensie, vor avea perioade diferite.   

Până miercuri, toate amendamentele vor fi discutate cu miniștrii de resort plus cu specialiștii din ministere, astfel încât joi coaliția de guvernare să depună proiectul în Parlament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE