Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INS: Zece salariați susțin opt pensionari din România. Peste 1,15 milioane de oameni încasează pensia minimă de 1.125 lei

Avem 4,9 milioane de pensionari, conform ultimelor date publicate de Institul Național Statistică. Raportul dintre numărul mediu de pensionari și cel al salariaților este de 8 la 10.

Există în continuare diferențe mari în țară. De exemplu, în zona București-Ilfov, 10 salariați susțin 4 pensionari. La polul opus se află județul Teleorman, unde există 15 pensionari la 10 salariați.

Numărul pensionarilor din România continuă să scadă. În acest moment avem 4,9 milioane de pensionari, cu 66.000 mai puțini decât la finalul anului trecut.

În ultimii 30 de ani România a înregistrat o scădere a populației

De asemenea, în ultimii 30 de ani România a înregistrat o scădere a populației de 4 milioane de persoane.

Pensia medie lunară a crescut în ultimul an până la 1866 de lei. S-a înregistrat astfel o majorare cu 0,4% față de trimestrul precedent.

La final de 2021, pensia medie ajungea la 1679 de lei. Aici sunt luate în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari.

Peste 1,15 milioane de oameni încasează în prezent pensia minimă. Numărul este în creștere față de 2021, când aveam sub 1 milion de persoane în această categorie. De asemenea, pensia minimă a fost majorată la începutul acestui an, de la 1000 de lei, la 1.125 de lei.

Ajungem și la raportul dintre numărul de pensionari și numărul de salariați. Media națională ne arată că avem 8 pensionari la fiecare 10 angajați, aici nu există nicio schimbare.

În zona București-Ilfov regăsim în continuare 4 pensionari la 10 salariați. Situația nu arată bine atunci când privim în teritoriu.

De exemplu, în județele Vaslui și Teleorman numărul pensionarilor este mult mai mare decât cel al salariaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE